Тази група вече бе обявена за една от най-неатрактивните на световното. За неутралните запалянковци, разбира се. Франция е интересен отбор, но пък тези дни остана без голямата си звезда - Франк Рибери. Друга знаменитост - Самир Насри, изобщо не попадна в сметките на селекционера Дидие Дешан. Швейцария е един от най-прогресиращите национални отбори в света, но пък все още няма фенове, на каквито се радват големите сили. За Еквадор и Хондурас пък не се знае много извън пределите на страните им.

Не се очакват проблеми за европейците - поне според предварителните очаквания. Търсачите на изненади обаче са склонни да заложат поне на Еквадор. Още по-интересно е, че тази група се преплита на осминафиналите с "Ф", в която са Аржентина, Нигерия, Босна и Херцеговина и Иран. Само един изявен фаворит, докато останалите в карето са преодолими.

Вижте кратко представяне на четворката в "Е" и нашите прогнози кои ще продължат напред.

Швейцария

Има анализи от типа "тези са отборите, които трябва да следите на световното". Швейцария почти неизменно попада в тях, не само заради осмото си място в световната ранглиста на ФИФА. Забележително е всичко, което направиха "скиорите" с футбола си в последните 20-ина години. Като истински швейцарци някъде в средата на 90-те си начертаха път за развитие и вложиха наистина много пари, програми и усилия в детско-юношеския футбол. Резултатите са видни вече от години: силни национални отбори, солидно първенство, клуб като "Базел", който вече минава за европейски гранд... В последните години български делегации с треньори и функционери редовно посещават алпийската страна, за да видят отблизо един прогресивен модел във футбола. Дотам я докарахме - учим се от "скиорите".

"Часовникарите" ще участват за трети пореден път на световни финали. Като изключим първите първенства - през 1934-та, 1938-а и домакинското от 1954 г.,, когато отиват на четвъртфинал, нататък не са стигали до повече от 1/8-финал.

Дали е време за осребряване на всичко, изредено по-горе, още повече предвид групата и удобния поток? Едва ли и опитен специалист като селекионерът Отмар Хицфелд може да отговори. Той разполага с млад, но и вече кален в битки състав, натоварен с наистина солидни очаквания. Голяма звезда няма, което е единственият проблем на алпийците. Ако изобщо може да се говори така във времена, в които индивидуалностите в спортните игри лека полека отстъпват пред колективното начало.

Само четирима от 23-мата на бразилския мондиал играят в родината си, останалите са легионери. Много се разчита на дуото от италианския "Наполи" Валон Бехрами и Гьокан Инлер. Проблемът на Джердан Шакири пък е, че малко игра в "Байерн" (Мюнхен) миналия сезон. Отборът се справя отлично в защита, резервите определено са в нападение.

Шанс Швейцария да прескочи в групата: 30 процента.

Франция

Стана вече въпрос за Франк Рибери, още един от големите във футбола, които няма да видим в Бразилия това лято. Дидие Дешан побърза да свали напрежението като заяви, че не свършва света с липсата на звездата на "Байерн". С такъв отбор можеш да си позволиш да го кажеш. А най-малкото дори с Рибери "петлите" едва се класираха на финалите - на бараж, след като губеха с 0:2 от Украйна в първия мач. Последните участия на французите на мондиали бяха на двата полюса. От финал и загуба с дузпи от Италия през 2006 г., до последно място в предварителната група преди четири години.

А истината е, че Франция се надява на нещо добро в Бразилия, но повече мисли за европейското след две лета, на което е домакин. Именно такава е основната задача Дешан, който има договор до 2016-а - да подготви отбор за шамппионата на Стария континент, където титлата ще бъде конкретна цел. Точно затова най-интересни за следене ще бъдат младите футболисти в селекцията, а те не са никак малко, водени от звезди като Рафаел Варан ("Реал" Мадрид), Пол Погба ("Ювентус"), Мамаду Сако ("Ливърпул")... И ако Карим Бензема почне да вкарва и продължи формата си от миналия сезон в "Реал", Франция може да стигне най-малко до четвъртфинал. 
Шанс Франция да прескочи в групата: 45 процента.

Еквадор

Зли езици винаги подценяват този тим с аргумента, че домакинства на световни квалификации в Кито, където надморската височина е 2800 метра. И противниците биха имали шансове, само ако ФИФА разреши скафандри. Лео Меси, примерно, редовно повръща там, но поне му се случва и на други места.

Най-доброто класиране на отбора на световно е осминафинал. Селекционер е Рейналдо Руеда. Едва четирима от състава се подвизават в Европа, а най-известен сред тях е Луис Антонио Валенсия ("Манчестър Юнайтед"). Прави впечатление 19-годишният футболист Карлос Гресо от "Щутгарт" - халф. Най-много национали се подвизават в Мексико, а личат екзотични дестинации като Саудитска Арабия и ОАЕ. Еквадор не е за отписване, особено ако европейците в квартета покажат колебания - нещо, което никога не е изключено и за Франция, и за Швейцария.
Шанс Еквадор да прескочи в групата: 20 процента.

Хондурас

Като става дума за екзотика, ето ви една футболна, поне от гледна точка на европееца. Един от големите аутсайдери на мондиала. Това е трето участие на световно за страната - след "Испания '82" и "Южна Африка 2010". Хондурас все още няма победа, а преди четири лета не вкара и гол. Това са двете големи цели сега, а за осминафинал почти не се и мечтае.

Все пак има известни легионери от Хондурас - доста по-популярни, отколкото има в Еквадор, примерно. Такива са Хуан Карлос Гарсия и Роджър Еспиноса ("Уигън"), Майнор Фигероа ("Хъл Сити"), Уилсън Паласиос ("Стоук Сити"), Емилио Исагире ("Селтик"), Рони Мартинес ("Реал Сосиедад")... Въпреки това е трудно да се заложи на Хондурас. Не и за нещо голямо. Иначе имат всички шансове да отбележат един-два гола.
Шанс Хондурас да прескочи в групата: 5 процента.

Утре поредицата продължава с група "Ф".