14-годишно неизлечимо болно дете поиска съд да му разреши да бъде замразено тялото му и евентуално някога в бъдеще да бъде съживено. Магистратите в Англия се трогнаха от сърцераздирателното писмо на момиченцето и позволиха волята й да се изпълни. Детето почина миналия месец. А случаят с британчето възбуди фантазиите на милиони хора по света за вечен живот.

Истината обаче е малко по-друга. Компании, които се занимават с криогенна консервация на тела, съществуват само в САЩ и Русия. 

Технологията по замразяването на човешко тяло или негови части се нарича крионика и в определена степен вече се използва в медицината за съхраняване при ултраниски температури на кръвни клетки, костен мозък, сперма или ембриони.

Но между запазването на отделни части и "съживяването" на човек в бъдеще има огромна разлика. Това е съвсем отделна възможност, за която трябва да бъде извършен научен пробив, който досега не е бил правен.

Дали е възможно?

Директорът на хранилището на тъкани и клетки в Бристолския университет Джон Армитидж заяви пред Би Би Си, че в науката е невъзможно да се предскаже нещо 100 процента, а и засега съществуват много малко податки, че подобно нещо би станало реалност. Едно е да вземеш една част от човешкото тяло, за да го използваш в бъдеще и коренно различно е да замразиш умрял човек с цялата сложна структура на мозъка и след време да го съживиш и "реактивираш".

"Какви са шансовете, че няма да възникнат повреди? Ние досега даже не сме достигнали до стадии на криоконсервация на цели органи, а да се направи това с тяло е изключително сложна задача", обяснява професор Армитидж.

Органите имат сложна вътрешна структура, в която се съдържат различни клетки и кръвоносни съдове. И всичко това трябва да бъде предпазено от повреждане при замразяването и при съхраняването. То трябва да бъде поддържано в неизменно състояние", добавя ученият.

Според Бари Фулър от университета в Лондон, на първо време трябва да се докаже, че замразени органи могат да бъдат присаждани, а затова все още няма подходящо оборудване и техника.

"Така че засега не можем да говорим, че човек ще преживее криоконсервацията, и всички клетки да са нормални и да функционират нормално след евентуално размразяване", коментира експертът.

Как работи криоконсервацията

Какво става с телата на хората, решили да се подложат на замразяване? Преди всичко трябва да се действа светкавично след смъртта. В Обединеното кралство вече има група от доброволци, която следи и замразява тялото на пожелалите, след това го прехвърля бързо там където ще се съхранява. Засега в този начален етап се използва сух лед.

Когато тялото отива в хранилището, то се запълва с криопредпазен разтвор - нещо като антифриз, за да се предотврати възникването на ледени кристали, които могат да се появят в пукнатините на кожата например. След това тялото се слага в течен азот и температурата постепенно се намалява до минус 130 градуса.

Тази толкова ниска темпуратура е необходима, за да позволи на клетките да преживеят загубата на течност след смъртта и затова процесът по криогенизация е много сложен.

Да речем, че дотук науката вече може да се справи. Но дали някой ден ще може да размрази и върне към живот съответното тяло. Никой не може да каже с точност каква е реалната перспектива, твърят учените.

Интересът обаче е голям. Няколкостотин души вече са платили процедурата по замразяване на телата им след като починат. Днес действат три подобни "ферми" в САЩ и Русия. Желаещите във вече направен списък са 1250, но за тях все още няма място.

Криси де Ривас и съпругът ѝ Джон от Великобритания вече са дали 35 000 долара за процедурата, а заедно с прехвърлянето им в САЩ и още някои детайли по съхраняването сумата ще надхвърли 65 000.

Криси твъри, че идеята дошла на съпруга ѝ, при това още преди 25 години. Той не искал да го горят в пещ, нито да го закопават и затова решил да го замразят. После и тя се съгласила. А тримата им синове просто им казали: "Вие сте луди".