Достъпът до питейна вода в Слоневия вече е право, гарантирано от Конституцията, съобщи в. "Гардиън".

Парламентът в Любляна прие специална поправка, която обявява достъпа до вода за пиене за фундаментално право за всички граждани и спира нейното комерсиализиране.

64-ма от общо 90 депутати гласуваха "за". Нито един не бе "против". Въздържаха се само представителите на дясноцентристката опозиционна Словенска демократическа партия (СДП), като се мотивираха, че поправката не е необходима, а само е насочена към увеличаване на обществената подкрепа.

Словения е планинска страна, богата на водни ресурси. Над половината от територията й е покрита от гори.

"Водните ресурси представляват обществено благо, което е управлявано от държавата. Водните ресурси се използват предимно и дългосрочно за снабдяване на гражданите с питейна вода, на домакинствата с вода и в този смисъл не са пазарна стока", гласи новоприетият член на Конституцията.

Премиерът левоцентрист Миро Церар призова депутатите да приемат закона, като изтъкна, че двумилионната страна трябва да пази на най-високо законово равнище водата, която е течното злато на XXI век.

"Словенската вода има много добри качества и поради ценността си в бъдеще със сигурност ще бъде цел на чужди страни и на апетита на международните корпорации. Понеже тя ще става все по-ценна стока в бъдеще, натискът заради нея ще нараства и ние не трябва да отстъпваме", заяви Церар.

Словения е първата страна в ЕС, която включва в Конституцията си правото на питейна вода.

Същевременно "Амнести интернешънъл" предупреди, че новият закон тряба да важи и за ромите в страната, които са между 10 000 и 12 000. Според правозащитната организация те са лишени дори от минимален достъп до вода и канализация.

През 2014 г. ЕС се съгласи да извади водоснабдяването и управлението на водните ресурси от правилата, регулиращи вътрешния пазар.