Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията няма да участва в съставянето на служебен кабинет и няма да предлага министри. Нинова каза това след края на срещата си с президента Росен Плевнелиев в рамките на консултациите след оставката на Бойко Борисов.

"Ако ни бъде връчен мандат ще го върнем Ако бъдем поканени от третата политическа сила ще откажем. Няма да участаме, парламентът е с изчерпани възможности и доверие. Не считаме, че това мнозинство или други мнозинства в този парламент могат да формират правителство. Нито ще предлагаме министри, нито ще участваме в редене на служебен кабинет. Не участваме в служебен кабинет, няма да предлагаме министри по никакъв начин. Ако народът ни даде доверието си да управляваме тогава поемаме отговорността за управлението на страната", каза още Нинова.

Според нея предсрочните парламентарни избори трябва да са в края на март или началото на април.

Срещата на ръководството на БСП с президента е втората в рамките на консултациите между държавния глава и парламентарните партии по повод възможните решения на политическата криза, настъпила след оставката на премиера Бойко Борисов. Вчера Плевнелиев се срещна с ГЕРБ.

"Поздравявам ви с добрия изборен резултат", каза Плевнелиев, докато се ръкуваше с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Той каза, че се надява доверието на гражданите, получено от левицата, да бъде оползотворено. Президентът каза още, че според него народът не иска нови избори и той е готов да помогне на всеки, за да не се превърне оставката на правителството в оставка на Народното събрание.

Плевнелиев ще проведе подобни срещи и с останалите парламентарни партии. Очаква се той да свика и Консултативен съвет по национална сигурност заради политическата криза

Консултациите между БСП и президента продължиха по-малко от час.