"Истински енергиен шантаж за Русия", нарече спирането на проекта "Южен поток" от България първият заместник-председател на комисията по международни въпроси към руската Държавна дума Леонид Калашников, съобщи НТВ. Депутатът няма никакви роднински отношения с прочутия изобретател на автомат "Калашников". Изумлението и изненадата след изявлението на премиера Орешарски бяха подчертано големи в Москва, а след тях започвнаха и гневните реакции на решението.

„Това е свързано с Украйна, с този натиск от страна на Европа, който се оказва върху Русия”, допълни Калашников.

Европа дава вид, че участва в разрешаването на конфликта, а в същото време заставя Русия да доставя газ само през Украйна, обясни депутатът.

„По този начин те оказват натиск, показват, че никакви обходи варианти няма да има. Натискат Москва от всички страни. Русия, между другото беше готова за това. Разгръщането на Изток е оправдано, трябваше да бъде извършено отдавна и активно да се развива сътрудничеството с Китай и Югоизточна Азия”, коментира Калашников.

"Това (б.р. спирането на Южен поток) не може да бъде крайно решение", такъв анализ пък направи ръководителят на комисията по енергетика в Думата Иван Грачьов.

„Мисля, че това не е краят, понеже обективно Европа е заинтересована от „Южен поток”, следователно трябва да се опитаме все пак да работим в различни посоки, нали вече сме се заели и сме вложили пари в този проект”, заяви той.

„Може да се опитаме да се споразумеем с Румъния или България на ниво парламент. Или например да се опитаме да се споразумеем с Европа по въпроса за украинската тръба. Това може да отслаби натиска върху „Южен поток”, защото те ще разберат, че ние не възнамеряваме да лишим украинските тръби от газ. Много решения на европейските страни са излишно политизирани, поради това можем да се обърнем към европейския бизнес”, добави Грачьов.

Според него България се е поддала на натиск.

„Ако София не се бе поддала, спокойно щяхме да продължим, но видимо, съвместните действия на ЕК и американците са я заставили да се замисли какво да прави", обясни шефът на енергийната комисия на Думата.