„Ще кажа дали ще се кандидатирам отново за канцлер, когато настъпи подходящият момент, това време още не е дошло“, заяви Ангела Меркел на 17 ноември по време на съвместна пресконференция с Барак Обама, който беше на прощалното посещение в Берлин като президент на САЩ.

"Като най-дълго управлявал в Европа правителствен ръководител тя се радва на огромно доверие, пример е за надеждност, готова е да се бори за ценностите си. Радвам се за нея и германците би следвало да я оценят.  Тя е прекрасна приятелка и съюзничка. Не мога да си представя по-добър и надежден партньор на световната сцена. Ако имах право да гласувам в Германия, бих я подкрепил", каза от своя страна Обама.

Явно за Меркел вече е настъпил подходящият момент, за да обяви ще се впусне ли за четвърти път в битката за канцлерството на общите избори през септември догодина. От партийната централа на нейния Християндемократически съюз (ХДС) днес съобщиха, че Ангела Меркел ще направи изявление пред медиите утре вечер, в което ще обяви решението си – дали ще се кандидатира отново за председателка на ХДС по време на партийния конгрес в началото на декември и съответно за пореден канцлерски мандат. Въпреки, че не е задължително партийният лидер да е и кандидат за канцлер, при ХДС това е десетилетна практика. Самата Меркел многократно е заявявала, че тя обвързва партийното председателство с поста на правителствен ръководител. Което ще рече, че лидерът на ХДС е и кандидатът на партията за канцлер.

Ако утре вечер Меркел обяви само кандидатурата си отново да оглави ХДС, това ще означава, че догодина се впуска в надпреварата и за канцлерството. Едва ли обаче журналистите ще се задоволят с половинчат отговор, нито Меркел би си позволила увъртания. Явно е настъпил моментът тя да обяви кандидатурата си за пореден канцлерски мандат.

Вън от съмнение е, че на конгреса на ХДС тя ще бъде преизбрана на председателския пост, вече я номинираха повечето партийни структури по места.

„Вече всеки знае, че Меркел отново ще се кандидатира за канцлер. Формалната процедура е второстепенен въпрос. Няма нито един друг кандидат, нито кандидатка“, обяви вчера евродепутатът и християндемократ Елмар Брок, който е приближен на Меркел.

„Очакваме в неделя Меркел да каже това, което всеки знае – че тя ще оглави предизборната кампания. Ние се радваме на демократична изборна надпревара“, зяви и лидерът на социалдемократите и вицеканцлер в широката коалиция Зигмар Габриел.

Той обаче още не казва дали сам ще се кандидатира за опонет на Меркел или ще предложи друга кандидатура, както беше и на предишните два вота.

Влиятелни медии също прогнозират не само поредна кандидатура на Меркел за канцлер, а и нейна победа на парламентарните избори догодина. Не на последно място като аргумент се посочва победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. В пордължение на 11-годишното си управление Меркел е доказала забележителни качества начело на изпълнителната власт, а сега е новата лидерка на свободния свят, се посочва в редица коментари и анализи в германските медии.

Ако Ангела Меркел се пребори за пореден четвърти мандат и го изкара, то тя ще постигне рекорда на именития си предшественик Хелмут Кол. Той управлява Германия в продължение на 16 години (1982 – 1998 г.). Амбицията му беше да постигне рекорда на първия канцлер на ФРГ Конрад Аденауер, който управлява 14 години (1949 – 1963 г.). В крайна сметка Кол управлява по-дълго от Аденауер.

Колко ще продължи политическата кариера на Ангела Меркел, засега е въпрос без отговор.