Голямата новина от седмицата, че френският телекомуникационен гигант „Оранж” (бившият „Франс телеком”) иска да купи "Виваком" (това е търговската марка на БТК) не е точно новина. Това е старо ухажване, което ръжда не хваща, би казал поетът.

Флирт, започнал в края на 90-те години. И който за 18 години така и не прерасна в истинска, страстна любов. Но може би най-доброто в тази връзка предстои.

Първите по-топли чувства на "Франс телеком" към БТК се зародиха през 1998 г., когато правителството на Иван Костов пробва без успех да приватизира държавния монополист, тогава в областта на фиксираната телефония (бел. ред. – иначе първото решение за приватизация е от 1996 г. на правителството на Жан Виденов, но очевидно това нямаше как да стане при обстановка на банкови фалити и хиперинфлация).

В последващите години на „лекуване на икономическите рани” у нас за французите само се говореше, че проявяват предварителен интерес, но те така и не подадоха оферта, както направиха гръцката ОТЕ и холандската KPN, в консорциум. През 1999 г. те дадоха 600 млн. долара за „ръката” на БТК, но след дълги преговори тогавашното управление на СДС прекрати процедурата и държавната компания си остана „стара мома”.

Французите станаха малко по-сериозни в намеренията си при правителството на Симеон Сакскобургготски. През май 2002 г. представители на „Франс телеком” и „Оранж” (по това време мобилният оператор „Оранж” вече бе собственост на „Франс телеком”) се срещнаха с тогавашния министър на транспорта и съобщенията Пламен Петров, "надзирател" на БТК, и заявиха, че се интересуват от (новата) приватизация на телекома. Но отново нещо ги уплаши, оферта не последва и така през 2004 г. американският фонд "Адвент интернешънъл" придоби 65% от "девствената", пардон, държавна БТК. За историята остана цената от 230 млн. евро плюс 50 млн. евро, с които беше увеличен капиталът на телекома.

Последваха години в стил "възход и падение" за БТК, в които като "господари на телекома" се изредиха исландският бизнесмен Тор Бьорголфсон, американският застраховател AIG, милиардерът от Хонконг Ричард Ли, Цветан Василев + руската ВТБ, та се стигне до сегашните властелини - Спас Русев, ВТБ и дружество, управлявано от Милен и Георги Велчеви, всички обединени в консорциум „Вива телеком”.

От началото на века „Франс телеком” също мина през „осанна и разпни го”. Компанията беше сред най-задлъжнелите в света, но оцеля след оздравителен план и дори в последните години направи нови внушителни покупки – придоби мажоритарните пакети в мобилните оператори Orange в Австрия и Mobinil в Египет. През лятото на 2013 г. се случи и нещо революционно – групата "Франс телеком" смени името си на модерното "Оранж".

През февруари миналата година „Оранж” отново се върна неофициално в играта за БТК, като сайтът „Биволъ” съобщи, че френският гигант проявява интерес към българския телеком. След като КТБ фалира, Цветан Василев забягна в Сърбия и спря да обслужва кредита си към ВТБ. В резултат руската банка инициира продажба на мажоритарния пакет акции. На търга в Лондон в края на 2015 г. обаче французите отново не бяха сред наддаващите – Спас Русев и компания срещу Панос Германос и фонда Third point.

Последните (засега) топли чувства между французите и БТК се разгоряха през тази седмица, след като френски медии написаха, че "Оранж" планира да купи "Виваком", а интересът бе потвърден от Рамон Фернандес, заместник главен изпълнителен директор на чуждестранната компания. Издания във Франция припомниха, че "Оранж" неотдавна купи Sun Communications, водещ кабелен оператор в Молдова, има интерес и към MCI, най-големия телеком в Иран.

От „Виваком” обаче побързаха да успокоят страстите и обявиха в официална позиция, че „към момента няма задействан процес по продажба на компанията и на този етап няма планове в тази посока”.

Флирт ли бе - да го опишеш!