Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува от Вашингтон поведението на премиера Пламен Орешарски, който след среща с трима американски сенатори обяви, че спира проекта "Южен поток".

"Винаги съм казвал, че в опитите си да излъжат всички – и Брюксел, и Москва, и Вашингтон, Орешарски и компания ще провалят проекта „Южен поток”, от който всъщност и Европа, и Русия, и България имаха нужда", написа Борисов във фейсбук.

Той специално използва опцията за отбелязване на място, от където е написан статусът - Washington, DC, United States.

Според Борисов "със своята безцеремонна алчност Орешарски и приближените му се опитаха да заблудят и да излъжат всички, като се започне от Москва и се стигне до Брюксел и Вашингтон".

Неспособността на правителството да се справи със ситуацията и изявлението на премиера са определени като "поредното унижение".

"В този случай, след този провал, изходът е само един – незабавна оставка", заключи Борисов. 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов започна едноседмичното си посещение в Съединените американски щати. Във Вашингтон той ще проведе работни срещи в Конгреса, ще се срещне с президента на Международния републикански институт и с американския политолог от Центъра за стратегически и международни проучвания Збигнев Бжежински.