Михаел Скрямо получавал по 5814 крони всеки месец от Швеция, докато се биел за "Ислямска държава" в Рака, Сирия, съобщи local.se.

Това са близо 600 евро детски помощи, които преименувалият се на Абдул Самад ал Сведи харчел спокойно в крепостта на джихадистите заедно с жена си и четирите си малки деца. 

Най-впечатляващо е, че отнело 8 месеца на шведските власти да спрат плащането. Абдул и семейството му пристигат в Сирия през 2014 г, а скоро след това той започва да се появява в пропагандни видеа на терористите, често с децата си, позирайки с автомат "Калашников".

В крайна сметка Försäkringskassan, както се казва шведската социална агенция, успяла да реагира и да изпрати писмо на адреса му в Гьотенборг, съобщавайки му, че плащанията спират.

"Това показва колко слаба е системата по отношение на контролните механизми. Михаел Скрямо е един от най-известните симпатизанти на ИД в последно време. Полицията би трябвало да има начин, по който да информира властите, че някой е отишъл натам", обяснява Магнус Рансторп, изследовател на тероризма в Шведския университет по национална сигурност.

Същевременно, Скрямо и семейството му дължат 61 842 крони (6300 евро) неизплатен наем. Агенция за събирането на дълговете повдигнала дело в Гьотенборг, но съпругата му пратила писмо с предупреждение да спрат делото, тъй като те нямат намерение да се връщат в Швеция.

"Правя го просто за вас - няма нужда да ми пращате повече документи. Аз не съм в Швеция и сигурно никога в живота си няма да се върна там... така че, за ваше добро, просто се откажете ;)", написала тя в имейл.