Майк Пенс – избраният за вицепрезидент на САЩ доскорошен губернатор на Индиана, бе освиркан в бродуейски театър по време на спектакъл, съобщава британският „Телеграф“.

В петък, 18 ноември, хора от публиката забелязали Пенс на един от балконите в театър „Ричард Роджърс“ по време на представление на мюзикъла „Хамилтън“ – и започнали да го освиркват. Наложило се актьорите да призоват за ред, след това се обърнали от сцената към Пенс с реч за всеобщото равенство:

Ние от сърце ви благодарим за посещението на този мюзикъл. Това е една чудесна американска история, разказана от мъже и жени с различни цветове на кожата, различни религии и ориентации. Надяваме се, че ще ни чуете, защото вие представлявате всички нас, без изключения“, казал от името на трупата на мюзикъла актьорът-афроамериканец Брендън Виктор Диксън, който играе третия вицепрезидент на САЩ Арън Бър.

„Ние, сър, представляваме разнообразието на Америка, която се опасява, че вашата администрация не смята да защитава – нито нас, нито нашата планета, нито нашите деца и родители, нито ще гарантира нашите неотменими граждански права (…). Надяваме се, че нашата постановка ще ви вдъхнови да защитавате американските ценности и да работите за благото на всички нас“, казал актьорът.

 

 

На следващия ден, 19 ноември, Доналд Тръмп написа в Туитър две съобщения:

Нашият чудесен бъдещ вицепрезидент Майк Пенс е бил е тормозен снощи в театъра от актьорите от „Хамилтън“. Това не трябва да се случва!

Актьорите от „Хамилтън“ са били много груби миналата вечер с едни много добър човек – Майк Пенс. Извинете се!“

Отговорът на Диксън, чието обръщение към бъдещия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс по време на спектакъла според Тръмп е обидно, отвърна на победителя на изборите също чрез Туитър:

Доналд Тръмп, разговорът не е нападка. И аз ценя това, че Майк Пенс остана в залата, за да ни изслуша“.

Мюзикълът „Хамилтън“ разказва историята на един от отците-основатели на САЩ, Александър Хамилтън. В шоуто участват актьори от различни етноси и цветът на кожата на изпълнителя може да не съвпада с цвета на кожата на персонажа, който играе (например Диксън е тъмнокож, а неговият герой – бял). По думите на създателите на мюзикъла, това е направено, за да се подчертае равенството на всички етнически групи.

Майк Пенс заемаше поста губернатор на щата Индиана от 2013 година. Известен е като консерватор, противник на разширяването на правата на ЛГБТ-общността.

"Площад Славейков"