Пенка Стоичкова, майката на Христо Стоичков, отправи люта закана към "Лудогорец" в ефира на Нова телевизия. Екип на медията гостува в родното село на Камата - пловдивското Ясно поле, за голямо регионално дерби.

Оказа се, че леля Пенка е шефка на местния "Марица" (Ясно поле). Видя се откъде Модерния ляв е наследил пословичния си хъс и огнен темперамент.

Стоичкова се представи скромно като "член на управителния съвет" на селския тим. Но от кадрите стана ясно, че е не е просто редови член, а силният човек в управлението на клуба, който носи името на първия отбор в кариерата на Ицо - пловдивския "Марица".

"Нормално, нормално…", така майката на №8 определи констатацията на репортера на Нова тв, че стряска съперниците.

Последва оценка на журналиста, че Първа лига на футболното ни първенство е "тотално загинала".

"Така изглежда… Онзи ден като гледах "Лудогорец", те не ни превъзхождат. Ако реша да ги докарам тука, може би ще ги бием тях", уверена е леля Пенка. 

Неин съселян си пропомни детството на Христо Стоичков. Той не е правил компромиси дори с баща си, когато играели на дузпи на селския стадион. Никога не правил компромиси със спорта.

Пенка Стоичкова представи агитката от девойки на "Марица" (Ясна поле). Тя се похвали, че излиза с тях, пият си заедно кафето, ходят по рождени и именни дни. Всеки петък им проверява бележниците от училище.

Пенка Стоичкова с отбора, на който е шеф - "Марица" (Ясно поле)

Може би първото си тв интервю даде Петя Стоичкова, сестрата на голмайстора на световното в САЩ и носител на "Златната топка". 

Тежи ѝ, че винаги са я сравнявали с нейния прочут брат. Призна, че той ѝ липсва, но поне често се чуват по телефона. Петя е преграда пред хора, които опитват чрез нея да стигнат до Стоичков, който сега работи за базиран в САЩ мексикански тв канал.

Пенка Стоичкова пък вижда правнучката си на снимки във фейсбук.

"Засега е така, пък по-нататък се надявам да ме замъкнат към Маями. Тръгвам веднага, нищо не ме плаши", все така винаги готова е майката на най-успелия български футболист.

Тя не се притеснява, че ще изостави управлението на местния клуб. Похвали се, че има верни помощници. Последваха безценни кадри от разбор на полувремето на мача.

Шефката на "Марица" влезе в съблекалнята и даде ценните си указания на момчетата:

"Искам да се съсредоточите второто полувреме, да няма грубости. Ние никога не ритаме. Задължително крилата трябва да си стоят само по тъчлинията. В халфовата линия се блъскате вътре, по трима, по двама в един... Искам всеки да си пази противника."

Маратонките ѝ пък са с различни на цвят връзки. Ето защо:

"Против уроки. С левия крак вкарват головете, а с десния падат за дузпа. Така ги уча момчетата."

Селското дерби бе наистина люто и показа достойнствата на истинския футбол - този от ниските нива на любимата игра. Гостите имаха опасения, че домакините от "Марица" не обичат да губят. Съдията отнесе обиди и напътствия и от двете страни. В един момент майка влезе на терена, за да защити сина си от ритници. Класика!

Гостите обаче спечелиха, а леля Пенка - в духа на истинския феърплей и професионализъм, първа ги поздрави:

"Продължавайте в същия дух. Големите трябва да ги мачкате до кокалчетата и така. Пожелавам ви успех."