СИМОНА РУСЕВА

Тежко въоръжени талибани нападнаха късно вечерта в неделя летището в пакистанския град Карачи и устроиха кървава баня с 28 жертви досега и много ранени с опасност за живота, предадоха световните агенции.

Друг атентат разтърси пограничния район с Иран. Талибани камикадзета избиха поне 22 богомолци, ранените са десетки. Нападението е било срещу шиити, завръщащи се с автобуси от поклонение в Иран, предаде пакистанският онлайн портал dawn, позовававйки се на правителствен източник. Нападението е станало, след като рейсовете паркирали за кратка почивка.

Още по-драматично е положението на летището в Карачи, което до тази сутрин не бе напълно овладяно.

Късно в неделната вечер 10 тежко въоръжени терористи са атакували терминала за частни и товарни самолети. По още непотвърдени данни те са проникнали в забранената зона с фалшиви служебни карти на охранители на аеропорта.

Отекнали мощни експлозии. Поне три самолета били обхванати в пламъци, твърдят очевидци. Завързала се и престрелка между нападателите и летищната охрана. На помощ пристигнали военни с танкове, летището било отцепено и затворено за полети. Настанал бой като на война.

Всичките 10 терористи загинали – седем от тях били избити, а трима се самовзривили. Установено било, че някои от тях били узбеки, съобщи днес генерал майор Ризван Актар, командващ паравоенните сили в Карачи.

Сред останалите жертви при продължилата 6 часа ожесточена престрелка са 13 души от въоръжената охрана на летището и петима цивилни. 23-ма души са тежко ранени, повечето с опасност за живота.

Такава зловеща атака в Карачи досега не е имало, твърдят местните власти.

Отговорност за кървавата баня тази заран поеха талибаните. Нападението е било отмъщение за въздушните нападения на пакистанските ВВС срешу “невинни граждани” в пограничните райони с Афганистан, бърлогата на талибаните.

Това е послание към правителството в Исламабад, че още сме живи”, заяви цинично за агенция Франс прес Шахидула Шахид, говорител на ислямистките екстремисти.

От 10 години талибани и други екстремисти водят необявена война срещу правителството на Пакистан. Жертвите са хиляди.

След дълги преговори местните талибани обявиха през март т. г., че слагат оръжие, за да се улеснят мирните преговори с официален Исламабад. Малко по-късно обаче самите те нарушиха примирието, а атентатите зачестиха.

Сегашните нападения на летището в Карачи и срещу богомолците са кърваво предизвикателство срещу пакистанското правителство.