Няма нито един случай на Лайшманиоза сред обитателите на разпределителния център в Харманли, съобщи тази сутрин бТВ. Болестта е наречена още Пендинска язва, Източна язва, Тропическа язва, Ашхабатска язва, Алепска пъпка, Багдатска пъпка и мн. др. наименования.

Временно изпълняващият длъжността директор на лагера Димитър Захариев поясни, че два дни паразитолози от ВМА са провеждали скрийнинг прегледи. Директорът заяви, че всеки случай, който откриват на каквото и да е заразно заболяване, става още на първоначалния прием. По думите му няма основателна причина - болест, която да налага поставяне на лагера под карантина.

Той каза, че най-разпространеният случай, който откриват, е пиодермия:

„Кожна болест, която е гъбична и се причинява от лоша лична хигиена - когато се разчеше обривът с мръсни ръце, той става на рана”, поясни Захариев.

За случая се разчу, след като силно притеснени местни хора сезираха властите. С проблема се зае и омбудсманът Мая Манолова, която прати делегация в центъра, притеснена от слуховете за краста.

През миналата седмица Манолова написа препоръка до министъра на здравеопазването Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова да бъдат предприети действия в спешен порядък за консултации с медицински специалисти на чужденците в процедура по международна закрила, които са настанени в Регистрационно-приемателния център. Омбудсманът настоя още и да се подобрят хигиенно-битовите условия в стаите на чужденците.

Хората от Харманли обаче продължават да се опасяват за здравето си и заплашват да блокират магистрала "Марица".

Те настояват за уволняване на ръководството на лагера, както и за преобразуването му в закрит тип. Подобно обещание за промяна на режима в лагерите МВР даде още през лятото.

Пред Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки заплаши, че в центъра на София също назряват протести срещу мигрантите. Според зам.-председателя на ВМРО (който навремето влезе в Европарламента от партията на Николай Бареков, б.р.) на ул. "Братя Миладинови" може би в петък ще има сериозен протест.

"Местните хора остро възразяват срещу оформянето на ново гето в центъра на София. Проблемът се мести от улица на улица и властта не е в състояние да му намери решение ", каза още той. 

"Ние продължаваме да настояваме центърът от Харманли да бъде закрит и да бъде преместен на самата граница. Това е решение, работещо в Австрия. Темата става все по-чувствителна за българските граждани”, коментира Джамбазки.