Българските потребители дочакаха лихвите по жилищни кредити да се доближат до нивата в други страни от Източна Европа. Есенният лихвопад през тази година донесе ниски стойности на ипотеките, каквито не е имало в новата история на страната.

Банка Пиреос влезе в историята като първата, предложила лихва под 4% за целия срок. При кредит за нов дом в левове или евро до 20 години (вкл.) офертата е за плаваща лихва, чието ниво в момента е 3,88%. То се формира от тримесечен SOFIBOR/EURIBOR плюс надбавка.

За сравнение, през септември т.г. средните лихви по жилищни кредити в България бяха 4,74% в левове и 5,24% в евро. Това не е далеч от нивата в Унгария и Полша – съответно 4,56% и 4,50%, където са най-скъпите ипотечни кредити в ЕС, по данни на Европейската федерация за ипотечно кредитиране към второто тримесечие на т. г.

Да се върнем на предложението на Банка Пиреос - като се калкулират всички такси и комисиони, годишният процент на разходите (общата цена на кредита) става 4,02%, посочват от кредитната институция. Трябва да се направи важното уточнение, че в този процент не се включват разходите за застраховки (бел. ред. – наредбата на БНБ не задължава това).

А в случая българското поделение на гръцката банка изисква сключване на две задължителни полици – „Имущество” и „Живот”, както и превод на работна заплата в сметка в трезора. При това положение сайтът „Моите пари” изчислява общата цена на кредита съответно на 4,44% в евро и 4,48% в левове.

Това обаче отново е под средните нива за банковата система, които се публикуват от БНБ. През септември тази година годишният процент на разходите за жилищни кредити в българска валута беше 5,19%, а в евро – 5,74%.

Тексим банк също се включва в битката за клиенти с ниска лихва – 4% фиксирана за първата година, а за останалия период също има вариант да бъде около 4%. От банката уточняват, че параметрите на всяка оферта се определят индивидуално, според кредитоспособността на всеки клиент – възможността му за покриване на месечните вноски съобразно доходите. Методиката на Тексим банк е малко по-различна - лихвеният процент зависи от средното ниво на няколко вида депозити в страната, от процента задължителни минимални резерви, които банките поддържат в БНБ, както и от вноската във Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В първата петица на най-изгодните жилищни кредити (в левове) попадат и офертите на ЦКБ, Райфайзенбанк и БАКБ, при които годишната лихва е между 4,10 и 4,40%, а годишният процент на разходите – между 4,35% и 5,94%. За да се възползвате от добрите условия обаче, трябва да изпълните различни критерии – например, ЦКБ изисква да отговаряте с цялото си имущество за кредита (не само с ипотекирания имот), а БАКБ и Райфайзенбанк държат клиентите да са с месечен доход над 1400 лв.

БАКБ има и специално предложение в случай, че имотът се намира в сграда, чието строителство е финансирано с кредит от същата банка.

По данни на Европейската централна банка през септември тази година кредитите за покупка на жилище са се отпускали при средна лихва от 1,86%. Това ниво важи само за страните от еврозоната, приели единната валута.

Традиционно едни от най-ниските лихви на Стария континент са в скандинавските страни Дания, Финландия и Швеция -  между 1,00% и 1,50%, показват данните на Европейската федерация за ипотечно кредитиране. Следват Франция, Германия и Португалия с нива между 1,50 и 2,00%. В Белгия, Чехия, Испания, Италия и Великобритания са между 2,00 и 2,40%. В Ирландия и съседна Румъния са около 3,30-3,35%.