Дузина мащабни проекти се задават на хоризонта в София, но Garitage Park е първият жилищен с разрешение за строеж, чието изграждане реално тръгна. Който шофира по Околовръстното шосе, сигурно е забелязал огромния заграден терен (167 дка) срещу Бизнес парка. Багери и камиони вече са впрегнати в изкопните дейности за бъдещите къщи, апартаменти, офис билдинги, паркове, спортна зала, училище за 500 деца и търговски площи. Инвеститорите – казахстански бизнесмени и българските им партньори – дават заявка, че това ще бъде първият многофункционален проект в България със сертификат BREЕAM Communities за екологична, енергийна и икономическа устойчивост. Сега ще повдигнем завесата над жилищната част, насочена към млади семейства с деца, търсещи комфортна и сигурна среда.

Числата

130 жилищни единици ще бъдат изградени на първи етап. В многогофамилните блокчета основният тип ще бъдат апартаменти с 3 спални. Ще има и имоти с 2 спални, както и няколко по-големи жилища с площ 220-230 кв. м.

Редовите къщи ще са по 180 кв. м при вариант с 3 спални и 210 кв. м при решение с 4 спални. Къщите ще са на 4 нива, като най-отдолу (на -1) ще е подземният гараж. А най-отгоре, под звездите, ще е родителската спалня.

Помещенията

Инвеститорите са се съобразили с тенденциите при търсенето на жилища от по-висок клас. Спалните ще са с около 50% по-големи от стандарните помещения за страната. Родителските ще са около 20 квадрата и към всяка ще има баня.

В повечето жилища е предвиден дрешник – този превърнал се напоследък в задължителен „аксесоар” за дома, особено за младите дами.

Към всеки имот ще има складово помещение (15-20 кв. м), в което може да се съхраняват различни вещи.

Но акцент в жилищата ще са дневната, кухнята и трапезарията – местата, в които семействата са най-често заедно. Помещенията ще заемат към 50% от обитаемата площ.

Апартаментите ще се продават на „шпакловка и замазка”, така че гъвкавото разпределение ще позволи на интериорните дизайнери да се развихрят. Инвеститорите само ще предлагат съдействие при избор на студио за дизайн.

Всяко жилище ще се продава в пакет с две паркоместа.

Зеленината

Бидейки в полите на Витоша, ще е грехота да не бъде използван този плюс. Къщите и блокчетата ще бъдат обградени от зеленина, за която ще се грижи фирмата за поддръжка на комплекса.

Всяко жилище ще е с просторна тераса, а къщите и партерните апартаменти – с двор и веранда. Тези открити площи ще са достатъчно комфортни, за да може семейството да си спретне вечеря на открито или просто да се отпусне на въздух.

Близостта до планината се е отразила и на ориентацията на вътрешните стаи. Дневните ще „гледат” на юг, към Витоша, а спалните - към светлините на града (нощна София).

Обитателите ще имат възможност да ползват удобства като детски площадки, кът с барбекю, зона за спорт.

Материалите

Строителните материали ще позволят достигане на много добра енергийна ефективност. Тухлите ще бъдат от висок клас – „Поротерм”. Изолацията на външните стени ще е с дебелина 12-15 см, а на покрива – 20 см. Ще се използва алуминиева дограма, като стъклопакетите ще са с коефициент на топлопреминаване (Ug) от близо 1,0 W/m2K.

В пасивните къщи консумацията на енергия е до 15 квч на кв. метър годишно. В Garitage Park този показател ще бъде около 20 квч/кв. м при положение, че средно за България е над 100.

Отоплението

Въпросът с отоплението, охлаждането и топлата вода е решен чрез система с термопомпи, която ще работи на ток. Топлината ще влиза в жилищата чрез модерни конвектори. А на покрива на всяка сграда ще има слънчеви колектори, които ще спомагат за осигуряване на топла вода.

Системата с термопомпи е с висок коефициент на полезно действие и отговаря на критериите на BREEAM. Сметките за отопление и охлаждане ще са чувствително по-ниски в сравнение с централно топлоснабдяване (ТЕЦ), уверяват инвеститорите.

Вътрешният ред

Всеки купувач още при сключване на предварителен договор ще подписва и правилник за вътрешния ред в комплекса. Там подробно ще са описани правата и задълженията на обитателите. Ще има ограничения за това какво може да се прави с фасадите на сградите и с общите пространства, къде може да се разхождат домашните любимци и т.н.

Целта е всеки собственик да зачита правата и спокойствието на съседите. За спазване на правилника ще съблюдава охраната на комплекса, както и ще се разчита на коректното поведение на всички жители, които ще бъдат част от една общност.