Специализираният наказателен съд наложи 2 години лишаване от свобода и 10 000 лв. глоба на Кирил Рашков за незаконно държане на живак, както и на монети, представляващи археологически и културно-исторически ценности.

На седем години затвор и глоба от 50 000 лв. бе осъден по същото дело Радослав Панайотов за държане и разпространение на наркотици (2,74 кг
амфетамини).

Другите двама подсъдими по делото получиха условни присъди. Михаил Демерджиев е осъден на 2 години с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв. за разпространение на наркотици.

Наказанието на Симеон Илиев пък е една година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за незаконно държане на археологически ценности.

Т. нар. цар Киро лежа в ареста 7 месеца след опита му да пренесе 501 г живак в Турция през 2014 г.

Още на гледането на мярката му за неотклонение през лятото на 2015 г. той постави прокуратурата в деликатно положение - окръжният прокурор в Пловдив каза, че ситуацията е абсурдна, защото доколкото знае, Специализираната прокуратура е поела делото, докато то се гледа под тепетата.

После стана ясно, че СпП действително е повдигнала ново обвинение за наркотрафик - такива данни имаше още при ареста на Рашков през 2014-а (става въпрос за едно и също пътуване на Рашков, б.р.). Така на практика той не можеше да излезе на свобода, дори ако падне едната предпоставка за задържането му - по делото за живака.

Преди това пък т. нар. ромски монарх имаше дело за укриване на данъци в големи размери. Той и съпругата му Костадинка обаче се издължиха пред НАП с все лихвите и в крайна сметка само няколко души от родата му получиха условни наказания и глоби.

Сегашната присъда подлежи на обжалване пред Апелативния спецсъд и ВКС.