Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения от прокуратурата, каза днес говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Москов е привлечен като обвиняем в съучастие с единия от заместниците си Адам Персенски.

Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, каза Арнаудова.

Адам Персенски пръв влезе в столичното следствие днес. 

Обвиненията към здравния министър в оставка очаквано са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година.

Арнаудова обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за МЗ на Турция.

"На 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, както и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването. От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер", обяви Румяна Арнаудова.

Нарушавайки законовите процедури, министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов, ще опита да докаже държавното обвинение.

Неимуществените вреди за държавата пък са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв. Дарението, което е направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява, е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

Персенски е с мярка за неотклонение „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов.

Прокуратурата даде брифинг в съдебната палата, докато Москов все още бе в столичното следствие в жк "Овча купел". На излизане от следствената служба той пък каза, че не разбира къде е неговото финансово прегрешение.

"Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационният календар. Това ме обиди", заяви Москов.

Предяваването на обвинения на Москов съвпадна с периода на политическа нестабилност, в който Реформаторският блок се люспи на про- и анти-гербери.