Прокуратурата възнамерява да разпита днес всички министри от кабинета в оставка "Борисов 2" във връзка с бартера на ваксини, който преди година направи здравният министър Петър Москов с Турция. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Държавното обвинение мотивира това с факта, че решението за размяната, взето от Министерския съвет, е прието неприсъствено - с подпис.

Вчера прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов - две длъжностни престъпления и едно престъпление за безстопанственост.

Две обвинения получи и неговия заместник Адам Персенски за това, че е улеснил министъра. И двамата са с мярка за неотклонение "подписка".

Нарушавайки законовите процедури, министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов, ще опита да докаже държавното обвинение.

Неимуществените вреди за държавата пък са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв. Дарението, което е направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява, е за безстопанственост, каза още Арнаудова.