"Говорите за събития от 2010 г. Днес сме 2016 г. Във всяко едно подобно действие, ако е имало такова престъпление или такъв натиск, е имало съответните компетентни органи, които е трябвало да бъдат сезирани. Към тогавашния момент като вицепремиер и министър на вътрешните работи, няма подаден сигнал - нито от Цветан Василев, нито от Александър Сталийски."

Така председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по Нова тв последната доза твърдения на банкера Цветан Василев, направени пред телевизия Би Ай Ти.

Собственикът на фалиралата Корпоративна търговска банка разви тезата пред Сашо Диков, че бизнесменът Александър Сталийски е „човекът на Борисов за всичко“ и „събирач на пари“ по време на първото му управление.

"Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ", бяха думите на Цветан Василев.

Виждал съм го Сталийски, но нямам някакви близки отношения, коментира Цветан Цветанов в предаването "Здравей, България" днес. На въпрос дали Сталийски е много близък на Бойко Борисов, една от силните фигури в ГЕРБ отговори: "Не мога да коментирам за лични отношения, които е имал премиерът, защото с него се виждаме в определени случаи, когато имаме да решаваме някакви задачи."

Водещият на предаването Виктор Николаев попита Цветанов и дали е съгласен с думите на Цветан Василев, че от 2009 г. насам режимът на управление в България е мафиотски. На което лидерът на ПГ на ГЕРБ отвърна с изследване на Центъра за изследване на демокрацията. Според данните държавата е била най-корумпирана през 1999-2000, както и през 2014 г. по време на правителството на Пламен Орешарски. А най-ниските нива на корупция бяха 2010-2011 г., когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, похвали се той.

"Според мен Владимир Писанчев не трябваше да замине като генерален консул в Солун, но Министерският съвет решава и не трябва да задавате въпроса към мен", така Цветан Цветанов коментира назначението на бившия шеф на ДАНС в консулската служба.

Водещият на предаването му припомни думите, че Писанчев е назначен за шеф на ДАНС благодарение на Делян Пеевски.

Цветанов отрече и обвиненията на бизнесмена и неуспял кандидат за президент Николай Банев по-рано тази сутрин, че бил "разтворил чадър" над собственик на охранителна фирма с прякор Каратиста.

"Нито познавам Каратиста, нито г-н Николай Банев. Казах му на Банев пред студиото, че е малко некоректно да говори неверни неща за човек, когото не познава. Никога не е имало "чадър". Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи усещането на обществото към правоохранителната система беше: респект и доверие", бяха думите на Цветанов.

Не бе подмината и темата за санирането, след като вчера министър Лиляна Павлова уведоми кметовете, че парите са свършили и ги призова да не подписват нови договори.

"Знаете, че в първия мандат бяхме обвинявани, че асфалт не се яде. От мерките за борба с контрабандата осигурихме 3 милиарда повече приходи в бюджета. Това даде възможност  1 милиард лева да се насочат към програма за енергийна ефективност. За 2017 и 2018 г., ако имаше управленски мандат на ГЕРБ, тогава парите можеше отново да бъдат осигурени, те са предвидени. Но в предизборната кампания всички бяха против тази програма – БСП и Патриотичния фронт искаха тези пари да отидат за българските пенсионери и за други политики", така Цветан Цветанов обясни решението на регионалното министерство.

И допълни, че програмата временно се спира, защото бюджетът за следващата година ще бъде управляван от служебното правителство. Ако ГЕРБ участва в управление, това ще бъде точка №1 в нашата управленска програма - санирането да продължи, каза той.