Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна. Това се казва в прессъобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от тази сутрин.

Новата позиция идва броени часове, след като вчера министър Лиляна Павлова уведоми кметовете, че е ресурсът от 1 милиард лева за безплатното саниране е изчерпан. И предложи на местните власти да спрат сключването на нови договори по националната програма.

Ето какво се казва в новото съобщение:

"Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме Бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, предвид че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване."

Какво излиза от цялата сага?

Че санирането ще продължи в блоковете и кооперациите, които вече са одобрени по програмата (преди изчерпването на финансовия ресурс от 1 млрд. лв.).

Че занапред санирането ще е временно спряно до приемането на бюджет 2017 във варианта, предложен от правителството на Бойко Борисов (в оставка).

Драмата с националната програма за енергийна ефективност тръгна от изказването на финансовия министър Владислав Горанов в парламента при представянето на държавната макрорамка за догодина. Горанов предупреди, че ако бюджет 2017 г. не бъде приет, ще се ограничи националната програма за саниране на жилищните сгради.

Опасенията на ГЕРБ са, че при предстоящото гласуване на второ четене бюджетът може да бъде прекроен с популистки идеи под натиска на Патриотичния фронт и БСП. Първите настояват за вдигане на минималната пенсия за стаж и възраст от 161 на 300 лв. А вторите - за отпадане на плоския данък, връщане на прогресивното подоходно облагане и въвеждане на необлагаем минимум. Двете предложения ще костват 2,73 млрд. лв. на бюджета. От левицата обаче обявиха, че оттеглят идеите си, за да ги реализират като са на власт.