Петко Петков окончателно няма да стане постоянен преподавател по наказателно право на младите магистрати в Националния институт на правосъдието (НИП).

Това реши днес съдийската колегия на ВСС след, меко казано, скандалния начин, по който Управителният съвет на НИП на два пъти отхвърля бившия зам.-министър на правосъдито. Който пък на два пъти става пръв в класирането, при това с космически безапелационен резултат!

На случая миналата седмица обърнаха внимание не много медии, сред които и Клуб Z, но той може да се окачестви като магистрално указващ "правилно поведение" на магистратите, които много да му мислят какви ги вършат, като поискат реформи... Защото "винаги има утре" и там някъде дебне Цацаров...  

Петков се кандидатира на два пъти за поста - първо през септември, а после и през ноември. Печели съответно 92,4 и 98,4 от 100 възможни точки. За справка - втората след него кандидатка е със 76 и нещо... 

 „Неговите силни страни са продължителният стаж като магистрат... Отлично подготвен както в теоретичен, така и в практически план... Отговаря дори на въпроси, на които не се е готвил... Комисията не е отчела слаби страни на кандидата", това са изводите от изпитната комисия, която се състои от зам.-шеф на НИП и 4-ма върховни съдии, включително и зам.председателката на ВКС и шефка на Наказателно отделение.

Какво обаче става на следващата "цедка" - УС, който включва главния прокурор Цацаров, председателите на ВКС и ВАС, правосъдния министър, две дами от ВСС и декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов.

Първо да кажем кой е Петко Петков...

Докато беше зам.-министър на правосъдието, Петко Петков даваше интервюта от сорта на това - че "Прокуратурата разпъва чадъри".

Той беше радетел на съдебна реформа в оригиналния й вариант. Петков се радва на такава "любов" от страна на мнозинството във ВСС, че когато бяха длъжни да го възстановят на съдийското място след периода в министерството, един от тях каза, че ще изпълни закона и ще гласува "за, но с отвращение".

Сигурно без никаква връзка с това, на заседанието на УС думата взима главният прокурор Сотир Цацаров, който заявява, че няма да подкрепи кандидата, защото са му се намерили забавени решения по дела. Досега не е имало такъв прецедент - УС да не подкрепи име, одобрено, при това толкова категорично, от професионалната изпитна комисия, каза днес Калин Калпакчиев.

Така или иначе срещу Петков се вади справка на Инспектората за 2012 и 2013 г. , че по онова време е имал съответно - 147 и 151 дела извън сроковете. По въпроса обаче днес Камен Иванов напомни, че това са годините на свръхнатовареност на СРС, преди ВСС да се заеме с проблема - и тогава такива цифри са били регулярни и дори в рамките на средното за всеки съдия от "Римската стена".

Лозан Панов даде пример, че докато се цитират данните от 2012 г., така и "никога няма да стане преподавател в НИП", независимо от качествата му.

Така или иначе на първия тур новият шеф на НИП Миглена Тачева предлага да не се одобри кандидатът, защото Петков имал 79 ненаписани мотиви към дела в момента. И да стартира втора процедура.

През същото време без никаква дискусия за постоянен преподавател по гражданско право печели Петя Стоянова със 76,4 точки на изпита.

Изобщо изненадващо е, че на нито един друг кандидат - общо от участвалите за наказателен и граждански преподавател, не е искана справка за просрочените дела! Освен на този, който се казва Петко Петков.

Но... Идва вторта процедура през ноември, когато вече Петков е "стопил" ненаписаните дела и ги е свел до 0. Тогава пък Цацаров казва, че той очевидно е дал толоква добър резултат, само за да участва в процедурата.

А как се "стопяват" 470 дела?

По предложение на Цацаров Инспекторатът стартира и специална проверка конкретно на този съдия за периода от 15 януари 2016 г. до октомври, т.е - от мига, в който се връща от министерството на работа в съда. Това пък призна днес Теодора Точкова - шеф на Инспектората, която не е открила нито едно неизписано дело.

А Калин Калпакчиев - един от поддръжниците на Петков, даде следната статистика:

Когато съдията се връща и оглавява 110-о Наказателно отделение през февруари, получава 284 забавени дела и за по-малко от 7 месеца ги стопява до 170. За този период обаче съдия Петков на практика е решил над 470 дела, защото междувременно са постъпили и 356 нови за разглеждане. Затова и само 79 от тях са били със "забава", но те междуврменно са изписани преди втората процедура.

"Колеги, някои не решават по 470 дела за цял атестационен период (т.е. 4 години)! Нека да не се лъжем. Знаете ли колко труд е това", провикна се днес Камен Иванов към мнозинството от съдийската колегия.

Отделно всички, които искаха да се преразгледа процедурата, казаха, че въпрсът е принципен и нямат нищо лично против класираната втора (със 79,6 точки) съдия Полина Величкова. Която иначе е бивш прокурор на Костинброд, а е съдия от едва 2 години.

Така или иначе при втората процедура вече и Миглена Тачева няма какво да каже, защото кандидтът има 0 забавени мотиви. И предлага да го назначат. Въпреки това управетелният съвет не го одобрява.

Със 7:6 гласа днес съдийската колегия на ВСС реши да командирова за постоянен преподавател по наказателно право съдия Полина Величкова.