Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на Върховния административен съд за отмяна на използването на пръстов отпечатък за влизане в болница. Това заяви зам.-министърът д-р Ваньо Шарков на извънреден брифинг. По думите му системата за пръстова идентификация при регистрация в болниците продължава да работи, докато тече обжалването и засега няма причина тя да бъде спряна. 

Вчера ВАС обяви за нищожна разпоредбата от март 2016 г., според която всички здравно осигурени пациенти се приемат в болница след регистрация чрез пръстов отпечатък.

"Ще обжалваме, защото системата е изцяло в полза на пациентите", заяви Шарков.

Справка от НЗОК от 1 ноември, откогато системата с пръстов отпечатък заработи, показва, че тя е "абсолютна спирачка" при опити за фалшиви хоспитализации, обясни той.смята зам.-министърът. Харчовете в болниците за първата половина на ноември са с над 14 млн. лева по-малко с сравнение със същия период на 2016 г.

Според зам.-министъра пръстовият идентификатор е единственият безплатен вариант за регистрация на пациентите в болниците. Друг вариант би бил издаването на персонална карта за пациентите, но това ще струва пари - такса, каквато има при издаване на лична карта или шофьорска книжка.