Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че Реформаторският блок (РБ) може да мисли за правителство само ако получи подкрепа от ГЕРБ. Лукарски каза това след среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на консултациите след оставката на правителството на Бойко Борисов.

"РБ няма как да има такова решение без подкрепа от ГЕРБ. Ако президентът реши да връчи мандат на РБ тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без ГЕРБ. От тяхна страна няма такова виждане. Ако утре ГЕРБ ни кажат "склонни сме да ви подкрепим" сядаме и мислим заедно с колегите от ГЕРБ", каза Лукарски.

Според Найден Зеленогорски (ДБГ) обаче на този етап това е твърде нереалистично.

"Ако има ситуация ще ви дадем нашия отговор", каза Зеленогорски.

Той заяви, че реформаторите ще направят всичко възможно за да бъде гласуван бюджета на второ четене. Като други приоритети до края на парламента Зеленогорски определи антикорупционния, антитерористичния закон и въпросите на референдума. Той изтъкна, че депутатите имат 3 месеца да отговорят на въпросите на референдума, но самите промени в законите могат да се правят и по-дълго.

"Има идея да пишем закони на коляно, да обърнем цялата изборна система на коляно. Това никога не е било успешно. Трябва да има сериозна обществена дискусия по този въпрос", каза Зеленогорски.

И заяви, че Блокът няма да дава министри за служебно правителство.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отсъстваше от срещата на Реформаторския блок с президента Росен Плевнелиев. Кънев влезе в сградата на президентството, но отсъстваше от протоколните снимки в началото. Срещата на президента с Реформаторския блок започна с близо 10-минутни закъснение. По-късно стана ясно, че Кънев ще има отделна среща с президента. Той и ДСБ вече заявиха, че ще напуснат Блока след президентските избори.

Зеленогорски обясни, че Кънев не е част от групата, която е била оторизирана от Изпълнителняи съвет на Блока за срещата с президента.

На излизане от президентството амият Кънев коментира, че политическата логика е повелявала той да не бъде заедно с РБ на срещата.

"На мен честно казано ми е писнало да говоря 3 години на различни езици и винаги съм се чувствал неудобно, а сега се чувствах доста добре. С президента обсъдихме всички теми на предстоящите консултации. На първо място – възможността за сформиране на ново правителство в настоящия парламент. От моя гледна точка мога да потвърдя единствено позицията на ДСБ, че за нас не представлява интерес нито съставянето, нито участието в такъв кабинет", каза Кънев.

Той допълни, че президентът смята, че изборното законодателство трябва да се промени от следващия парламент.

"Който обещава Велико Народно събрание тази пролет, просто не си е чел Конституцията. Хубаво е да започнат разговорите още сега", заяви Кънев.

В началото Плевнелиев припомни, че Конституцията го задължава да проведе тези консултации.

Той каза, че разговорите се водят по три теми - има ли формат за създаване на правителство в това Народно събрание, какво би могло да свърши то и кога евентуално да има предсрочни избори ако се върви към такива.

Досега Плевнелиев се срещна с ГЕРБ, БСП и ДПС.