178 души в цяла Европа са арестувани в рамките на мащабна международна акция срещу измами с банкови карти, основно по интернет. Това съобщи Европейският център за борба с киберпрестъпленията към Европол. Операцията се е провела със съдействието на Европейския съюз за съдебно сътрудничество - Евроджъст (Евроюст) и Европейската банкова федерация.

Действията са били насочени към т. нар. "финансови мулета" (money mules) - това са хора, които са вербувани от престъпници и мафиотски организации за пренасяне и изпиране на откраднати пари.

В България за една седмица са арестувани 12 "мулета", съобщиха на пресконференция Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, и Явор Колев, началник отдел в ГДБОП. От началото на годината са разкрити 186 нелегални финансови "посредници", които са нанесли щети за 4,5 млн. евро.

Според официалното съобщение в акцията са участвали правоохранителни и съдебни органи от България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Великобритания и Украйна, както и ФБР и Сикрет сървис от САЩ.

Между 14 и 18 ноември 2016 г. са идентифицирани 580 "мулета" и органите на реда в отделните държави са разпитали общо 380 от тях. Досега са събрани доказателства за кражби на стойност 23 млн. евро. По време на операцията Европол и Евроджъст са сформирали команден пункт и съдебен координационен център в подкрепа на държавните власти. Европол е изнесла и два мобилни офиса - в Италия и Румъния.

Успешният удар срещу престъпниците е бил подкрепен и от 106 банки и частни партньори.

95% от наблюдаваните операции на "мулетата" били свързани с кибер престъпници. След като получавали незаконно придобитите пари в своите сметки, тези лица разпращали средствата до други сметки, свързани с "идеолозите" на измамата. "Мулетата" прибирали част от парите като комисиона. Използването на подставени лица правело изключително трудно залавянето на организаторите. А "мулетата" напрактика са най-заплашени от затвор, глоби, други санкции и връщане на откраднатите пари.