130 000 евро на ден и за финансов министър са хубава сумичка, ако си ковчежник на най-бедната държава от ЕС България. Естествено, че съвсем друга сума са 602 милиона евро, които през тази година София трябва да събере, ако иска по най-изгоден начин да сложи край на спор с Москва.

Историята по предстоящото плащане на милиони е само един пример за това, колко много България, някогашен сателит на Съветския съюз и почти 10 години след присъединяването си към ЕС, все още е обвързана с Москва, предимно в икономиката. Една обвързаност, която е скъпа за България, чиято политика според критици е корумпирана, а демокрацията дотолкова е подкопана, че е сравнима с покушение срещу държавата.

Зависимостта може да стане още по-голяма след избора на приятелски настроен спрямо Русия президент и възможна смяна на управлението.

Кремъл упражнява вляние преди всичко чрез руски енергийни фирми – при доставки на газ, строеж на газопроводи или ядрени централи. При големи проекти на Кремъл, при които умишлено се избягват прозрачни обществени поръчки и контрол, според експертни оценки иде реч за милиарди чрез завишени цени, корумпирани посредници и плащане на подкупи. Не само в България, а и в други държави, като Сърбия или Унгария.

При българската АЕЦ "Белене" разходите след започването на строежа се изчисляват на 10 милиарда евро. След като управлението пое ориентираната към ЕС партия ГЕРБ на Бойко Борисов, като премиер през 2012 г. той спря строежа на "Белене". Руската държавна фирма “Атомстройекспорт” подаде съдебна жалба срещу България за 1,1 милиарда евро за свършени дейности и обезщетение. В средата на юни т. г. съд в Женева призна частично претенцията на Русия и осъди българската държавна енергийна фирма да заплати на “Атомстройекспорт” 602 милиона евро. Докато дългът се изплати, към него всеки месец се прибавят по още 130 000 евро лихви. Гигантска сума за една страна, чийто държавен бюджет е близо 11 милиарда евро (бел. ред. - вероятно се имат предвид разходите в държавния бюджет).

Към това трябва да се прибави и че българската Национална електрическа компания е затънала в дългове като следствие от поддържане на ниски цени в продължение на години, несъбираемост и корупция. Така в края на септември парламентът прие извънреден закон, за да може правителството да отпусне безлихвен заем на НЕК, за да може да покрие дълга към руснаците. След това българите отново преговаряха с руснаците. В края на октомври Москва обяви готовност да опрости на София 24 милиона евро от текущи лихви, ако България изплати задължението си до 15 декември.

Отстъпчивостта е и заради това, че руснаците разчитат и на други сделки. В края на октомври се сключи сделка за 360 милиона евро за модернизиране на реактор на АЕЦ "Козлодуй", предстои модернизирането и на втория реактор. Премиерът Борисов обмисля предвиден за "Белене" реактор да премине към "Козлодуй".

Най-голямата верига бензиностанции в България и единствената рафинерия в страната, която е най-голямата на Балканите, принадлежат на руската фирма “Лукойл”. Цялата си нужда от нефт България покрива с внос от Русия. Рускят монопол води до това, че разходите за производство и доставка са най-високите на пазара на нефт в ЕС.

И газовият сектор е твърдо в руски ръце. Контролираният от Кремъл концерн “Газпром” доставя почти всичките нужни на България количества газ. Поради липса на алтернатива и това излиза твърде скъпо на България. Страната заплаща на “Газпром” най-високата цена в Европа – 30 на сто повече в сравнение с Германия.

Според западни дипломати в София Русия контролира най-малко една трета от икономиката на България.

Влиянието включва също банковия сектор и недвижимите имоти. Когато Пьотр Толстой, правнук на именития руски писател и депутат от партията на Кремъл “Единна Русия”, беше запитан за България, той отговори:

“Просто ще я изкупим. Ние вече купихме половината от крайбрежието.”

Тази безвкусица разгневи мнозина българи, но тя има обяснение. Според информационния сайт “Новините” в 7,2-милионна България 84 000 руснаци са купили имоти лично или чрез руски фирми, повечето от които са на българското Черноморие.

Спред анализатори Русия упражнява силно влияние сред правителството, в парламента или медиите. Москва упражнява власт върху българските социалисти от БСП, наследничка на компартията, дърпа конците и на близки до ДПС бизнесмени. Корупцията често е свързана с големи проекти, като "Белене", където липсват прозрачни обществени поръчки и контрол.

Обвинения получиха бившите енергийни министри Петър Димитров и Румен Овчаров, който след края на министерстването си е в Надзорния съвет на “Лукойл” (бел. ред. - неотдавна правителството на ГЕРБ го освободи)– при проекта "Белене" са ощетили държавата с близо 200 милиона евро.

При планирания през 2014 г. български дял от строежа на "Южен поток" енергийният специалист и дългогодишен български посланик в Москва Илиян Василев е на мнение, че от предвидените тогава разходи в размер на 4,2 милиарда евро, 2 милиарда е трябвало да бъдат отклонени.

След като на 13 ноември България избра за нов президент приятелски настроения спрямо Русия и бивш военен летец Румен Радев, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс, изрази надежда за осъществяване на нови големи проекти или за съживяване на стари идеи. На управляващите в Москва се хареса и изявлението на Радев, че ще се застъпва за това, ЕС да вдигне икономическите санкции срещу Русия. Всъщност в София президентът не решава, неговата роля по-скоро е представителна. Властта е при правителството и парламента. Но след победата на Радев министър-председателят Бойко Борисов обяви оставка на правителството.

Ако при новите избори, които най-вероятно ще се състоят през март 2017 г., биха победили верните на Москва социалисти или в правителството се върне ДПС, то Кремъл би имал още по-голям повод за радост.

Флориан Хасел е кореспондент за Централна и Източна Европа с бюро във Варшава на влиятелния германски всекидневник “Зюддойче цайтунг”, откъдето препечатваме анализа му с малки съкращения. Преводът и заглавието са на Клуб Z.