С нападки, че се водят войни с главния прокурор, и с "тънки намеци" - че не е добре това, дето прокуратурата изнесла напълно непроверени факти за съда, но пък, ако изобщо си позволиш да коментираш прокуратурата, това е политическо говорене... Така - с една дума безплодно - завърши двучасовият дебат в съдийската колегия на ВСС, иницииран от група от 5-имата т. нар. бунтари в Съвета. 

Става въпрос за проверките, които по нареждане на Цацаров прокуратурата изготви за работата на наказателните отделения на Софийския градски и Софийския районен съд, прати ги във ВСС, публикува ги на сайта си и които после държавното обвинение нарече "справки". Те предизвикаха както реакции - че не прокуратурата е органът, който проверява съда, така и поредица от писма и контраписма - че вътре има чисто неверни данни.

Пeтимата от ВСС, към които днес се присъедини и председателят на ВКС Лозан Панов, искаха съдийската колегия да артикулира кратко решение:

"ПРИЕМА ЗА НЕДОПУСТИМО публичното разпространяване от главния прокурор на Република България на непълни и неверни данни за дейността на наказателните отделения на Софийски районен съд и Софийски градски съд."

Дори такъв наглед "невинен" декларативен проект предизвика бурни полемики, а от мнозинството, което обикновено гласува анблок (при отсъстваща Милка Итова), председателят на ВАС Георги Колев не посмя да отиде на пленум на съда си, за да не се наруши тънкия превес в Съвета. Т.е. - да не вземе да стане грешка с декларация, която клейми Цацаров...

Първо Галя Георгиева опита да отложи точката, защото утре има заседание на оглавяваната от нея дисциплинарна комисия, на която Цацаров изпрати заключенията си. Тя изтъкна и втори аргумент - че за разлика от Градския съд от СРС дори още не са дали становище. Освен това днес нямало как да се качат таблици с отговора на Калоян Топалов - председателят на СГС, който опровергава изводите на прокуратурата за забавени дела.

Т. нар. бунтари обаче през цялото време защитаваха тезата, че е работа на Инспектората, Апелативната инстанция и ВСС да проверяват съда и е съвсем очевиден факт, че проверката на прокуратурата - освен че е с неверни изводи, е неправомерна.

"Дейстащите нормативни актове не предвиждат ред, по който прокуратурата да може да осъществява контрол върху организацията на работа и дейността на съдиите. Несъвместимо с принципите на състезателност и безпристрастност е съдът да бъде обект на контрол от прокуратурта", настояваше Соня Найденова.

Галина Карагьозова каза, че дори работата не е в това, че разпространените чрез пресцентъра на държавното обвинение факти, са неверни, а в принципа - че не може Цацаров да проверява съда.

Държавното обвинение си намери първо защитник в лицето на главния инспектор Теодора Точкова, която хем каза, че "прокуратурата не е орган, който може да извършва проверка на съда", хем че обвинителите, разбира се, имат право да сигнализрат компетентните органи за извършване на проверка...

"Възприемам същата (проверката, б.р.) като сигнал, респективно предварителни данни за незавършени дела от общ характер, водени в СГС и СРС. Инспекторатът, ако бъдем надлежно сезирани, смятам, че е наша компетентността да проверим верноста на данните", предложи шефката на Инспектората.

Тя също не считала, че е трябвало да се изнасят така данни от институцията на Сотир Цацаров, но пък... нарече всичко друго политическо говорене срещу прокуратурата.

Вследствие на нея Димитър Узунов направи ново процедурно предложение - всички "справки", пратени от главния прокурор, да бъдат препратени на инспектората и да карат натам по дневния ред.

"Бунтарите" в съвета припомниха, че във водопада от проверки срещу Калоян Топалов и СГС има и съвсем скорошна от Инспектората - и че от 2012 г. до 30 юни 2016 са констатирани около 25 наказателни дела, които не са свършени в дълъг срок от време. Не шега Юлия Ковачева предложи най-добре ВСС да състави постоянна комисия за Калоян Топалов:

"Понеже СГС се превърна в най-проверяваният съд в държвата - особено след смянта на неговия председател: доклади, изслушвания, задаване на всевъзможни въпроси по всички теми... Ако искате, можем да назначим една постоянна комисия, която постоянно да го проверява: какво се случва в този съд, за да сме напълно спокойни, че той се развива по правилата на Закона за съдебната власт, а не да пишем непрекъсанто сигнали", каза иронично върховната съдийка.

Лозан Панов попита съдийската колегия смятат ли, че начинът, по който Цацаров разпрати данни за съда - при това неверни, съответства на законните положения.

"Още повече че такава проверка е правена от Инспектората – на основание на какво прокуратурата извършва такава проверка? И то извършена на базата на информация от собствените си масиви (от разменените данни се оказа, че някои данни са цитирани от досъдебното производство, б.р.). Погледнато отстрани, прилича на война между институциите. Смятате ли, че подобно нещо трябва да се толерира? Ние не можем да останем безучастни."

Соня Найденова директно видя опит чрез двата най-големи първоинстанционни съдилища, разглеждащи най-важните дела, да се внушава за качеството на българския съд. И дали само това е целта...

Тя вметна, че е видяла, че върху една таблица има резолюция "за превод на таблицата", т.е. - сигналите явно ще ходят и в чужгбина.

Юлия Ковачева пък обърна внимание, че нищо не е казано за досъдебните производства на забавените или направо провалени "знакови дела":

"Как са били изготвяни обвинителните актове, как са приключили, как се продължавали във времето - размисли се Ковачева. - Очевидно това не представлява интерес... Интерес представялва как работи съдът. Не е моя работа да се занимвам с поркуратурата и спирам по този въпрос."

Галя Георгиева пак се намеси, че не вижда нищо нередно, защото "на всеки гражданин, който е пратил някакъв сигнал, му се обръща внимание".

"Недейте така да подхождате към прокуратурата!", апелира тя.

Пак Ковачева се включи, че няма как всичко срещу Цацаров и оглавяваната от него институция да се нарича веднага "политическо говорене".

"Не знам какво общо казаното днес има с политическото говорене. Но ми се стурва, че всеки път разговорът - докъде е съдът и докъде прокуратурата, и къде е техният периметър, и дали той не се нарушва - изведнъж на всички, които се опитват да изкажат някакви опасения по повода, им се приписва някакъв политичиски оттенък.

Не знам дали съм инакомслеща, но съм сигурна, че съдът трябва да се уважва."

Тя предложи да се изиска самата заповед на Цацаров, с която е възложил на подчинените си градски и районен прокурор да направят "справките" за съда.

Истински да ядоса Галя Георгиева (която също като Цацаров идва от съда в Пловдив и дори е номинирана от две съдийки от АС-Пловдив, б.р.) обаче успя по традиция Калин Калпакчиев. 

"Подходът от главния прокурор води да уронване престижа на съда, накърняване на авторитета на съда. И трябва да бъде заклеймен - каза той. - И в крайна сметка на съдийска колегия да приемем, че подходът на главния прокурор е неприемлив, недопустим, да изразим отрицателно становище."

Каролина Неделчева се включи с патос, че "гражданите имат право не само на информация, гражданите имат право на обективна информация"... но въпреки това те да не решават нищо срещу главния прокурор.

"Ама част от информацията е откровено невярна! Справката е непълна", пак се включи Калпакчиев. Съдът не е инициирал по никкав начи на тази атака. Това е така на главния прокрор срещу съда. И аз моля съдийскта колгия да не се превръщаме в съучастници в тази атака срещу правосъдието!"

Тук вече се включи Георгиева за личните войни и въвличането на съвета в тях:

"Аз не бих искала, г-н Калпакчиев, да въвличате съдийската колегия във война с главния прокурор! Ако вие си имате някаква лична причина, аз няма да участвам!

Аз разбирам че, става въпрос за съвсем други цели, които преследвате и аз лично няма да участвам като съдия в тази война срещу главния прокурор. И друго искам да ви кажа: тази война срещу главния прокурор се води от първия ден, в който беше избран.

- Ама аз защитавам съдебната независимост...  -оправда се Калпакчиев.

В крайна сметка не му повярваха. Със 7:6 гласа съдийската колегия прие да не се пише никакво становище срещу Цацаров и действията му. Междувременно димитър Узунов излезе и с 6:6 се блокира и другото предложение - да се пратят материалите на Инспектората.

Т.е. - нищо!