Европейският парламент прие днес резолюция в подкрепа на план на държавите членки за обща европейска отбрана, която да позволи на ЕС да действа самостоятелно от НАТО, ако това се налага и да не зависи изцяло от подкрепата на САЩ.

Евродепутатите гласуваха с 369 на 255 гласа в подкрепа на резолюцията, а 70 на сто се въздържаха.

Планът предвижда ЕС да има многонационални сили за реагиране и общи средства за отбрана, да реорганизира сегашните си пет щаба, които сега водят 17-те му военни и цивилни операции по света, да увеличи и реформира финансирането на политиката си за сигурност и отбрана и да задълбочи сътрудничеството и координацията в този сектор на промишлеността.

Германия и Франция, които са в основата на плана, неколкократно предупредиха, че той не е за европейска армия или за общо командване, подобно на това в НАТО, нито има за цел да дублира и да конкурира западния алианс.

Държавните и правителствените ръководители ще го обсъдят на среща в Брюксел на 15 и 16 декември.

Планът се подготвя от години, но актуалността му нарасна с обещанията на новоизбрания президент Доналд Тръмп на САЩ да оттегли американските гаранции за тези европейски съюзници, които не плащат достатъчно в НАТО. 

Политически той стана реален, след като британците решиха в референдум през юни т.г., страната им да напусне ЕС. Досега тя блокираше задълбочаването на интеграцията в отбранителната област.

Докладчикът по резолюцията Урмас Пает (Алианс на либералите и демократите, Естония), бивш министър на отбраната заяви: "Нашият съюз не е готов да се изправи пред огромните предизвикателства в отбраната. Европа продължава тежко да се осланя на способностите на НАТО и на солидарността на САЩ".

"Американците няма да се грижат за сигурността на Европа в дългосрочна перспектива. Резултатът от изборите в САЩ прави изграждането на европейска отбрана още по-спешно", каза евродепутатът Михаел Гаалер (Европейска народна партия, Германия). 

Резолюцията, която е незаконодателна, препоръчва на държавите членки да отделят 2 на сто от брутния  си вътрешен продукт за отбрана, да създадат многонационални сили и оперативен щаб на ЕС.

Европейският парламент има думата наравно с националните правителста при приемането на бюджета на ЕС, а следователно и на ресурсите, които той би отделил за отбранителни цели.

Против решението се обявиха крайната десница, крайната левица, които имат добри отношения с Русия и консерваторите, повечето от които са британци.