Мистерията с временното спиране на националната програма за саниране на многофамилните сгради започна да се изяснява. След като лидерката на БСП Корнелия Нинова каза днес, че левицата не е против санирането и програмата ще бъде продължена, ако партията спечели следващите избори, стана ясно кой в парламента е против обновяването на блоковете.

"На срещата с ГЕРБ днес патриотите казаха, че санирането не е приоритет за тях", обяви в интервю по БНТ Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

И допълни, че програмата за енергийна ефективност е била един от приоритетите на ГЕРБ в предизборната кампания и тя се изпълнява. Нормално е, когато правителството е в оставка, да дадем възможност на новия кабинет да препотвърди тази политика – не служебният, а този, който би се сформирал след евентуални избори март-април, каза Стоянова.

Председателката на бюджетната комисия обяви, че Патриотичният фронт ще се окаже и основен препъни-камък за приемането на бюджет 2017 във варианта, внесен от правителството на Бойко Борисов (в оставка).

"Сега идвам от парламента, където всеки вторник имаме среща с коалиционните партньори. Една от темите беше бюджетът между първо и второ четене. Аз съм приятно изненадана, че БСП взеха политическо решение да не внасят предложения по бюджета и ще оттеглят идеята си за промяна в данъчното облагане. ДПС също изразиха позиция, че няма да правят предложения. ГЕРБ се ангажира също да не внася промени в проектобюджета. Поискахме подобно отношение от нашите партньори, но, за съжаление, не съм убедена, че това ще се случи. Патриотите категорично казаха, че няма да изтеглят своето искане за вдигане на минималната пенсия от 161 на 300 лв.", обяви Стоянова.

Вдигането на минималната пенсия почти двойно няма как да стане, тъй като ще струва на бюджета над 1,2 млрд. лв. годишно. Да, в бюджет 2017 са предвидени по-големи разходи, но те са за политики като образование и отбрана. Допълнителни пари няма, обясни депутатката от ГЕРБ.

По думите й Патриотичният фронт предлага напрактика промяна в целия модел на пенсионно осигуряване и в начина, по който се изчисляват пенсиите. Сега размерът на пенсията е пряко свързан с трудовия стаж и с доходите, на които се е осигурявало лицето.

"Патриотите предлагат да се смени модела и тези, които получават минимална пенсия, защото нямат нужния осигурителен стаж или са се осигурявали на ниски суми, да получават толкова, колкото и хора, които са работели 30 години и са се осигурявали през целия период. Така днешните работещи ще бъдат демотивирани да внасят осигуровки на реалните си възнаграждения и ще се увеличи сивата икономика", обясни Менда Стоянова.