Служителка в Сметната палата подменяла декларациите с имуществото на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това съобщи бившата социалистка, сега лидер на Движение 21 - Татяна Дончева в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Според Дончева, въпросната служителка, чието име тя не спомена, е въвеждала в информационния масив данните за Пеевски не такива, каквито са били реално попълнени в декларациите му. В замяна, неосъщественият шеф на ДАНС се опитвал да я пробута в новото ръководство на държавния одитор.

Ето какво буквално каза бившата БСП депутатка:

"Я се опитайте да назначите някого в РВД, в строителното министерство, в Българската банка за развитие, на един куп други места. Делян Пеевски е човекът, който реално управлява и ДПС"

"Аз ви давам още един пример – питате ли се защо още не е избран състав на Сметната палата? Ами защото казват, че Делян Пеевски иска да пробута една служителка, която години наред е вкарвала информационния масив в Интернет, включително и неговите декларации, не със съдържанието, с което те са реално подадени. И затова журналистическите разследвания, които са върху интернета (на базата на информация от Интернет, б.ред.) не могат да стигнат до това как този човек хем е собственик на вестниците си, хем по Интернет – не".

Дончева призова да се направи разследване и да се намерят истинските декларации. 

По думите й сега служителката е сред номинираните за членове на новия ръководен състав на Сметната палата, чието сформиране до момента необяснимо се бави, въпреки че новият закон за одитния орган бе приет през март. След много скандали.  

"И се оказва, че човек, който не е нито икономист, нито юрист и не отговаря на никакви условия, за да бъде член на Сметната палата, Пеевски е решил, че той ще стане. И сега нито той, нито Станишев искат да отрежат и да кажат: "Няма да стане". Значи те дори за такива, битови неща се разправят", каза Дончева по повода.

Според сайта vevesti, който цитира свой източник в палатата, подмяна на данните, които се качават в интернет, е възможна. Данъчните декларации се подават към палатата в писмен и в електронен вид и ако има разминаване между двете, то лесно може да се хване. Не било изключено обаче служител да подправи данните, които се качват в мрежата.

Сайтът още споменава, че от дни в Сметната палата се коментирала служителка от дирекция "Публичен регистър". Тя била номинирана за член на одитора, но нямала необходимия ценз по закон.

Сметната палата остана без ръководство с прокарването на новия едноименен закон. Един от вносителите му бе депутатът от ДПС и шеф на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

Новата колегия обаче, която според измененията се състои от 9 души, все още не е назначена от Народното събрание. Депутатите избраха само председател и то скоростно - съветничката на Сергей Станишев от времето, когато той беше премиер - Лидия Руменова.

На свой ред наскоро тя предложи на парламента останалите осем души: Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Стефка Михайлова, Златина Русева, Елван Гюркаш, Тома Дончев и Мустафа Занков.