Военният министър Николай Нанчев тази сутрин получи обвинителен акт в столичното следствие. Става дума за сделката, при която той поръча на Полша шест реактивни двигателя за изтребителите МиГ-29.

На излизане от следствената служба и министърът, и адвокатът му – лидерът на ДСБ Радан Кънев, отказаха повече подробности.

 
Николай Ненчев пред следствието.

Стана ясно само, че Ненчев е обвинен, че е накърнил интересите на руската компания РСК „МиГ“.

„Спокоен съм, нищо не ме притеснява. И преди съм казвал, че през цялото време натискът над мен беше огромен – защото съм защитил нашите и на партньорите ни от НАТО интереси“, каза на излизане от следствието военният министър.

Радан Кънев бе нетипично мълчалив и само подчерта, че прокуратурата има навика да си прави PR акции от досъдебни производства. Двамата с клиента му обаче нямало да правят така.

Ненчев и Кънев ще коментират повече, когато им бъдат предявени материалите по обвинението.

Прокуратурата оповести, че Ненчев е обвиняем за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, като случаят е особено тежък. Според обвинението Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация. Разследването на СГП е установило, че на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

Според прокуратурата от това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение "Подписка".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова свика пресконференция и поясни, обвинението на Ненчев не е за сключения договор с Полша, а за неизпълнението на два договора с руска компания. Обвинението е за престъпление по служба, от което са настъпили негативни последици - военно-въздушните сили били доведени до колапс и бил поставен в опасност въздушният суверенитет на страната. ДАНС работила цяла година по случая.

Днес правителството в оставка отпусна още 54 605 000 лв. за ремонта на изтребителите МиГ 29. Това е вторият транш от предвидените в централния бюджет средства за проекта. Първият – от 15,395 млн. лв., беше отпуснат в началото на този месец.

По същото време, докато в столичното следствие бе Ненчев, той се засече с бившия вицепрезидент и социален министър Ивайло Калфин. Той е един от поредицата от целия Министерски съвет, които дават сведения във връзка с ваксините на здравния министър в оставка Петър Москов. Междувременно през следствието мина и бившият образователен министър Тодор Танев - по същия въпрос.

В 13 часа на разпит ще дойде и премиерът в оставка Бойко Борисов. Едновременно с него в следствието ще бъде и бившият правосъден министър Христо Иванов. Отново по разследването за ваксините.

Следобед се чака на разпит и министърът от кабинета "Борисов-1" Трайчо Трайков заради АЕЦ "Белене", където вече обвиняеми са трими бивши енергийни министри - Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев.