Плоският данък (10%) при облагане доходите на физическите лица ще се запази и през 2017 г. Това реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промени в пакета данъчни закони за догодина.

От БСП все пак поискаха отмяна на единната ставка и замяната й с прогресивно подоходно облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум. Това стана въпреки уверенията на председателката на БСП Корнелия Нинова преди седмица, че те ще оттеглят предложенията си по бюджета между първо и второ четене, включително това за отмяна на плоския данък.

Данъчното облагане е тясно свързано с бюджета на държавата, тъй като е определящо за приходите в хазната, а оттам и за разходните политики.

Идеята на БСП бе подложена на жестоки критики от почти всички други парламентарни групи и в крайна сметка бе отхвърлена.

Червените настояваха за връщане на данъчната система отпреди десетина години - колкото по-високи доходи получава лицето, с толкова по-висока ставка да се облагат те. Конкретното предложение предвижда необлагаем минимум за суми до минималната заплата (бел. ред. - която ще стане 460 лв. от 1 януари 2017 г.), а 10% налог да се запази само за доходи между минималната заплата и 1000 лв. Оттам следва стръмна скала на облагане – данък между 15 и 27%.

БСП беше една от партиите от Тройната коалиция, с чийто гласове плоският данък бе въведен през 2008 г. Депутатът Румен Гечев заяви преди дни, че това било грешка, а днес разви тезата, че няма развита държава, в която да се прилага единната ставка.

Припомняме, че плосък данък действа в по-развити у нас страни като прибалтийските републики, Унгария, Румъния, Саудитска Арабия и дори в някои американски щати.

По данни на финансото министерство идеята на БСП щеше да струва 1,236 млрд. лв. при необлагаем минимум и минимална заплата от 460 лв.

По време на дебатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт призоваха БСП да си оттеглят предложението, защото то ще удари средната класа.

"Като искате справедливо данъчно облагане, защо не се насочите към петролни компании в България, които в последните години имат 50-60 млрд. лв. приходи, а отчитат нулева печалба и съответно нулев данък. Насочете се към тези фирми, в които един ваш партиен колега беше в управителния съвет", обяви Димитър Байрактаров от патриотите, визирайки бургаската рафинерия.

Мартин Димитров от реформаторите също се изказа в същия дух: "да махнеш измервателните уреди от някои петролни бази при правителството на Пламен Орешарски и сега да искаш повече приходи в бюджета (вдигане на данъците) е непоследователна политика. Оставам с малката надежда БСП да си удържи думата поне тази седмица и да си оттегли това предложение."

Той призова социалистическата партия да отиде на изборите с посланието, че ще увеличава данъците на средната класа. "Нека хората да го чуят и разберат. Защото БСП са готови винаги да фалират България, по всяко време са на разположение по темата", разгневи се Димитров.

Предложението на БСП бе защитено в зала от Михаил Миков. Но той говори основно за предимствата от въвеждането на необлагаем минимум:

"С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход. За каква средна класа говорите, като 40% от българските граждани живеят в риск от бедност и имат няколко изхода: единият е да мигрират към страни с прогресивно облагане, в които ще им остава повече разполагаем доход от труда.

Видя се, че въвеждането на плосък данък не даде онова развитие на страната, а само необходимост от поемане на нови дългове. Несъмнено е, че предстои период, в който данъците в България ще трябва да бъдат повишени, за да бъдат връщани заемите, които правителството на ГЕРБ изтегли."