Още едно от големите имена на "Барселона" си има проблеми със закона - Неймар. И те не са от вчера.

Испанската прокуратура поиска Неймар да бъде осъден на две години затвор и глобен с 10 милиона евро заради корупционни практики около трансфера му от "Сантос" в каталунския гранд.

Тази година Лео Меси бе осъден на 21 месеца затвор - за укриване на данъци, но поне се отърва от ефективно прилагане на присъдата. Нo не и от глобата в размер на 2 млн. евро. Аналогично бе и наказанието за неговия баща.

По случая "Неймар" прокурорите настояват и за 5-годишна присъда за бившия президент на Барса Сандро Росей, който бе с основна заслуга за преминаването на бразилеца на "Камп Ноу". В същото време всички обвинения към настоящия президент на "Барселона" Жосеп Мариа Бартомеу отпадат.

Делото срещу Неймар, неговите родители и ръководителите на "Барселона" бе заведено още преди 2 г., след като бразилската инвеститорска компания DIS подаде жалба. DIS държеше 40 процента от правата на футболиста, като стана ясно, че трансферната сума е била умишлено занижена, за да бъде платена по-малка сума на компанията.

В Испания присъди до 2 години обикновено стават условни, ако това е първо провинение. Такъв бе случаят с Меси.