"Винаги съм била за мажоритарна система. Няма значение, че аз съм "за" смесена система - 120 пропорционални и 120 мажоритарни депутати. Но вече имаме ясно изразена воля на референдум - 2,5 млн. души гласуваха за мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство."

Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Нова тв в разговор защо е решила да претвори идеите на Слави Трифонов и поискания от него референдум в промяна в Изборния кодекс.

Манолова припомни, че през 2013 г. е настоявала за смесена система при приемането на Изборния кодекс тогава, предлагала е и по-ниска субсидия за партиите. По думите й дебатите "за" или "против" въпросите на националното допитване е трябвало да се проведат по време на кампанията, на не постфактум. Тя обяви, че някои от партиите нарочно са отбягвали дискуциите и са призовавали хората да не участват в референдума, но резултатът е налице. 

"Партиите да носят своята отговорност за провалената информационна кампания. Моята партия са гражданите на България и работата ми е да ги подкрепя", заяви омбудсманът. 

По отношение на своя законопроект, който засега никой в парламента не припознава, е основа, върху която може да се работи, но това зависи от политическата воля. Манолова припомни, че през 2003 година, когато за първи път се обсъжда в парламента проект за Изборен кодекс, в който също беше предложен мажоритарен вот, нейният бивш съпартиец и сега противник за въвеждането на пълни мажоритарни избори - Янаки Стоилов, е попитал кое е по-лесно - да се "купят" 240 мажоритарни депутати или това да се направи с няколко партийни ръководства, които редят листите.