Нина Гергова бе водач на контрапротестите в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Потърсихме позицията й по очертаващия се близък край на кабинета. 

- Г-жо Гергова, как оценявате сегашните трусове във властта. Да остане или да си ходи Орешарски?

- Аз винаги съм казвала, че това правителство трябва да остане. Разбира се, че трябва да остане, за да си довърши реформите.

- Но очевидно парламентарната подкрепа се пропуква...

- Аз много пъти съм казвала партийците да не си ги мерят. Да си се карат помежду си, но да оставят правителството да си работи. Вижте, че вече имаме растеж в икономиката, колкото и малък да е. Ако не беше този натиск, растежът щеше да е много по-голям. За мен винаги е била важна икономиката. Нямаме ли икономика, нямаме здравеопазване, няма образование, няма социална политика, няма нищо.

Има рестарт на икономиката, за което съм доволна, само че не успяха да си го довършат.

- Т.е. забелязвате позитивни резултати от икономическата политика на правителството?

- Да, отчитам позитивни резултати. Жалко, че не успяха да се популяризират. И медиите, и манипулативните изказвания попречиха.

Както виждате, бизнесът вече е доволен. Има икономически растеж, колкото и да е малък. Безработицата намаля, колкото и да е малко. Това не са малки мерки. За пръв път миналата година ДДС се разплати с бизнеса.

- Не е ли парадокс – хем да постига успехи, хем да трябва да си ходи?

- Това е типичният български парадокс, ние сме винаги уникални във всяко едно нещо.

- А защо се получи така?

- Защото политиците не се разбраха. „Южен поток“ трябва да стане на всяка цена. Видяха един български политик – Драгомир Стойнев, който каза „Интересите на България над всичко“, и те веднага му скочиха от Брюксел и от Вашингтон.

Миналото лято протестирахте в подкрепа на Орешарски. Сега готови ли сте отново да излезете?

- Разбира се, но няма смисъл. Политиците си правят техните си игрички. Но Орешарски винаги може да разчита на нашата подкрепа, стига да води адекватна политика. Засега се справя.

Кой му скрои шапка тогава на Орешарски?

- Брюксел и Вашингтон. Но аз не съм сигурна още, че той ще падне. Най-добрият вариант той да си остане до новите избори. Ще ми се да изкара и целия мандат. А дано, ама надали.