Директорът на регионалното звено на БОП - Стара Загора Ивайло Димов отива на съд за две престъпления, съобщават от Софийската градска прокуратура. Звеното "Антикорупция" внесе срещу него обвинителен акт за престъпление по служба, извършено в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, и за престъпление против правосъдието - склоняване прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

През октомври 2015 г. в местната Съдебна палата Димов отишъл при окръжния и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора, както и при председателя на Окръжния съд в града, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици. Другата молба била да има „по-специално отношение“ към него, допълват от прокуратурата.

Местният антимафиот №1 поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това, в периода октомври-ноември 2015 г. топченгето склонявало вече и самия наблюдаващ прокурор по делото срещу криминално проявения да наруши служебните си задължения, като изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия.

Но не се отказал лесно... 

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд-Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд-Стара Загора, продължават разследващите.

От съобщенията на прокуратурата става ясно и кой е "предал четата" - прокурорските и съдийските органи, подложени на натиск да автори на сигнала. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС.

Главният прокурор Сотир Цацаров със свое постановление е пратил разследването в Специализираното звено „Антикорупция“ - СГП. Димов е на свобода с най-леката мярка "подписка".

Регионалните директори на БОП отдавна са подложени явно на тежки изкушения. Две от делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бяха свързани с бившия директор на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Макар че процесите за самия Цветанов приключиха благоприятно, делото срещу Орлин Тодоров още се влачи.