Шофирането с износени летни гуми през зимата се забранява. От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат със зимни гуми или с летни, чиято дълбочина на протектора (грайфера) е не по-малко от 4 милиметра. Това гласи промяна в Закона за движението по пътищата, приета от Народното събрание.

Предложението бе на Цветомир Михов от ГЕРБ.

В момента няма законово изискване за автомобилните гуми през студените месеци. В правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата има текст, който гласи, че моторното превозно средство е технически неизправно, ако дълбочината на грайфера (там се използва термина "протекторен рисунък") на гумите е по-малка от 1,6 милиметра. Но текстът не е свързан с годишните сезони, а се отнася за това кога една гума се смята за износена и трябва да бъде сменена.

Първоначалното предложение на групата депутати (от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и "България без цензура"), които са вносители на законопроекта, предвиждаше пълна забрана за използване на летни гуми в периода 1 ноември - 1 април. Тогава идеята бе мотивирана с метеорологичните условия в страната и с факта, че зимните гуми увеличават устойчивостта на МПС при движение по заснежен или заледен път. 

Това обаче предизвика реакция у други народни представители, които обявиха, че мярката е прекалено рестриктивна.

"В крайна сметка се прие компромисно предложение", обясни за Клуб Z вносителят Цветомир Михов.

И добави, че при неспазване на новото ограничение на водачите ще се съставя фиш и ще се налага глоба до 50 лв.