Щетите за България от АЕЦ "Белене" не настъпват по време на работата по проекта, а когато тя бива прекъсната. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в ефира на бТВ днес.

""Въпросът е кога прокуратурата ще разследва кой и защо е спрял проекта", заяви той. 

Овчаров цитира решението на Министерския съвет, което отменя изпълнението на проекта и накрая дава задача на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да организира провеждане на преговори с "Атомстройекспорт".

"Провеждани ли са преговори с "Атомстройекспорт", кога, кой трябвало да ги води, кой е контролирал действията на министъра?", попита Овчаров. 

Според него в крайна сметка вината е в най-висшия пост - премиерския. Той отказа да каже дали при това положение отговорността е при Бойко Борисов или при Пламен Орешарски.

Овчаров коментира и поредицата обвинения и повикани от прокуратурата на разпит министри, която последва след оставката на кабинета, като заяви, че тази активност винаги я е имало в такъв момент:

"През 2012 г. всички се обяснявахме за каквото ви дойде наум, 2013 г. пак Борисов и Цветанов се обясняваха. Единствените, които пропуснаха, бяха министрите от кабинета "Орешарски". Проблемът на българската прокуратура не е, че е много зависима, а че е много независима", отбеляза той.

Коалиция между БСП и ГЕРБ не е вероятна след предсрочните избори, смята бившият министър. Според него столетницата може и да не спечели първото място, но има достатъчно варианти за партньори, които не са ГЕРБ или ДПС. 

Във все още първата партия пък още не знаели какво им се е случило.

"Бойко Борисов с последните си действия отново показва, че не е разбрал какво става в България. С напъните за мажоритарния вот и готовност да угоди за всички неща, които някой някъде е поискал, все още не е разбрал, че нещата не са така, както стояха преди една година", отбеляза Овчаров.