В червените редици само Антон Кутев и Янаки Стоилов се оказаха изненадани от обявлението на премиера Пламен Орешарски, че България замразява проекта Южен поток. 

Кутев си призна на влизане в централата на Позитано 20, където днес Изпълнителното бюро на БСП се събра, за да начертае опорните точки за утрешния пленум. Той каза, че е бил изненадан от неделните събития, когато Орешарски, след среща с трима американски сенатори, обяви заразяването на проекта. Това, че се изненадал обаче само по себе си не било изненада, защото той често пропускал неща и бил в неведение, пошегува се със себе си червеният депутат. Стоилов пък заяви пред ИТАР-ТАСС, че БСП е удивена от решението за спиране на реализацията на проекта. Според него е било по-добре да се направят нужните корекции, но да не се спира с дейността. Стоилов казва още, че правителството е трябвало да отстоява по-твърдо националните ни интереси.
По-информирани се оказаха Красимир Янков и Борислав Гуцанов. И двамата в един тон се измъкнаха от въпросите с клишето, че нищо страшно не се е случило и че трябва да се вземат предвид европейските изисквания преди да се постъпи към реализирането на Южен поток. 
Без коментар подмина журналистите външният министър Кристиан Вигенин. Парламентарният шеф Михаил Миков също.  Той влезе в сградата, но после се върна, за да пожелае приятен ден. 
Иначе в момента социалистите нищят няколко теми: отчетът на правителството за една година управление, анализ на изборния крах и най-важното - ще подаде ли кабинетът оставка и кога.