Военният министър в оставка Николай Ненчев се сдоби днес с второ обвинение. Той беше призован във Военноокръжна прокуратура - София.

Това става само два дни след като беше привлечен под отговорност за скрити договори за ремонт на самолетите ни МиГ-29.

Новото обвинение е заради обществена поръчка, открита през 2014 г. - за униформи на армията.

Ненчев отказа да коментира по същество обвинението си, но го обясни с това, че с действията си като министър бил засегнал нечии икономически интереси. Без да уточнява, чии са те, той обвини главния прокурор, че изпълнява поръчка срещу него.

Министърът на отбраната се обяви за радикална реформа в прокуратурата и обясни, че в оставащите му дни като депутат ще работи за това.

От Военноокръжна прокуратура - София съобщиха, че Ненчев е привлечен като обвиняем за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен.

Обвинението е за това, че:

в качеството му на длъжностно лице - министър на отбраната в периода от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. в София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя – Венислав Цанов, директор на дирекция „Инвестиции в отбраната” в МО, да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи. От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С решение от 20 октомври 2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. - януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на началника на кабинета си да предаде на Цанов, че договор с "Лортън" не трябва да се сключи. В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. Цанов не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки, и не издал решение за обявяване на класирането на участниците.

Венислав Цанов не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде подписан договор с дружеството, предложило най-ниска цена, МО е възложило поръчката на друга фирма - държавната „Интендантско обслужване” ЕАД.

Впоследствие върху управителя на „Интендантско обслужване” е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“, по сила на който това дружество да стане подизпълнител на „Интендантско обслужване”.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” и „Интендантско обслужване”, уточняват от прокуратурата.

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването по делото продължава.

За обществена поръчка, свързана с доставка на облекло за военнослужещи, през април тази година военните прокурори обвиниха и тогавашния директор на дирекция „Инвестиции в отбраната” в Министерство на отбраната Венислав Цанов - за престъпление по служба. Ненчев обаче твърдеше, че е извършена проверка в "Интендантско обслужване" и не били открити нередности.