СИМОНА РУСЕВА

Следващия път ще подкладем печката”. Това изрича основателят на френския крайнодесен Национален фронт Жан-Мари льо Пен (85 г.) във видео, качено на интернет страницата на партията, намеквайки за нацистките крематориуми. Той е почетен председател на НФ, а дъщеря му Марин льо Пен – лидерка.

Във въпросното видео крайният националист бичува противници на Националния фронт. По адрес на бившия тенисист и нашумял поппевец Яник Ноа Льо Пен изрича: “Господин Ноа се врече никога повече да не пее във Франция, ако Националният фронт спечели евроизборите. Той е една свиня, която се отрича от собствените си намерения.”

Яник Ноа, световно известен тенисист.

 

“Но също и господин Брюел”, подклажда огъня събеседничката на Льо Пен, визирайки поппевеца от еврейски произход Патрик Брюел.

Отговорът е: “Да, това също не ме учудва. Знаете ли, следващия път ще подкладем печката.”

Патрик Брюел.


Видеото взриви общественото мнение във Франция. Антирасистки и правозащитни организации се заканиха да дадат Льо Пен на прокурор.

“Подобни изявления са отвратителни и съвсем не са грешка на езика. Те свидетелстват за наличие на антисемитистка програма, от която косите настръхват”, е реакцията на SOS Racisme.

„Този човек е непоправим антисемит”, изрече и говорител на антирасисткото движение MRAP.

Не закъсня и критика от страна на министерството по правата на жените. От там настояват Льо Пен да бъде изключен от НФ.
Днес заранта видеото бе свалено от интернет страницата на НФ. Льо Пен пък заяви, че бил разбран погрешно и никога не е имал намерение да демонстрира антисемитизъм: “Изреченото от мен “подклаждане на печка” в никакъв случай няма такова значение, което ми се вменява във вина. Ако накои го тълкуват така, то това са политически врагове или глупаци. Това се отнася и за привържениците на НФ, които съзряха в думите ми антисемитизъм.”

С позиция във в. "Фигаро" излезе и дъщерята Марин льо Пен. Тя била убедена, че изявленията на баща й били интерпретирани със злоумисъл. Като човек с голям политически опит обаче той направил грешка, като не прозрял, че е възможно подобно тълкуване на думите му. Сега ФН бил длъжен да изчисти грешката.

Вицепредседателят на националистите Луи Алио, който е интимен приятел на партийната лидерка Марин, окачестви изявлението на баща й като “глупаво”.

Жан-Мари льо Пен неведнъж е бил осъждан за расистки и неонацистки изявления. Според едно от тях газовите камери в нацистките концентрационни лагери били “фрагменти от историята”. И нищо повече! Само преди месец той изрече: "Г-н Ебола ще си свърши работата", намеквайки, че ужасяващата смъртоностна болест ще намали потока на имигранти от Африка към Европа.

Когато около него стана много жежко, на 16 януари 2011 г. той отстъпи лидерския пост в НФ на дъщеря си Марин.
Тя загърби острата реторика на баща си и на скорошните евроизбори НФ излезе първа сила във Франция с 25,7 % от гласовете и изпраща в 751-местния Европейски парламент 24 депутати при едва двама в 577-местния парламент в Париж. Това не значи, че Марин льо Пен е мирясала, напротив!

Самата тя обяви, че ще се бори Франция да излезе от еврозоната, дори нещо повече. 

“Искам да разруша Европейския съюз, не Европа. Аз вярвам в Европа на нациите. Вярвам в “Еърбъс” и “Ариана”, в един континент на икономическо сътрудничество. Категорично обаче съм против този европейски Съветски съюз”, заяви Льо Пен наскоро за “Шпигел”. 

На напомнянето че Европа е един мирен проект, жената, наричана в Германия “русата френска отрова”, заявява: “Не! Европа означава война – икономическа война. Враждата между държавите непрестанно расте. Германците ги ругаят като жестоки, гърците като измамници, а французите като мързеливци. Канцлерката Меркел навсякъде в чужбина я пази армада от полицаи. Това ли е братството?”

А дали вярва, че на следващите президентски избори във Франция през 2017 г. ще стане държавен глава, Марин льо Пен отговоря: “Естествено! Ако не вярвах, че ще дойдем на власт, щях да си гледам трите деца и градината.”

До 2017 г. има още много вода да изтече. Може пък на Марин льо Пен да й остане много време за децата и градината.