Върху "чистия" и "романтичен" английски футбол тези дни беше лепнато голямо петно. Футболисти в детско-юношеските школи са изнасилвани и унизявани сексуално. На бял свят излезе едно име, при това на вече разкрит и осъден треньор. Вече се появяват и други. Новото е, че жертвите говорят сами и разказват с подробности.

Досега за проблема се говореше изолирано и малцина си даваха сметка за мащабите на грозното явление.

Неколцина бивши играчи за първи път излязоха с имената си и признаха, че в детските си години са служили за сексуални играчки на бившия треньор Бари Бънел.

Анди Удуърд, Крис Ънсуърт и Джейсън Дънфорд разказват истории, от които човек извръща поглед. Ънсуърт бил изнасилван от Бънел между 50 и 100 пъти. Някои от потърпевшите плакаха в ефира на Би Би Си, когато връщаха спомените си към мрачните дни.

Първата присъда на скаута и треньор Бари Бънел е от 1998-ма - за 9 години затвор заради педофилия. Следва 4-годишно наказание в затвор в САЩ. През 2015 г. Бънел е осъден на 2 г. заради волности с момче в тренировъчния център на нискоразредния "Макълсфийлд", последния клуб на педофила.

А Бари вече е на свобода и живее под чуждо име в Милтън Кийнс, градче, отстоящо на около 70 км от Лондон. След като някои от жертвите му за първи път излязоха от сенките, Бънел може да бъде вкаран "на топло" отново. Тези дни е бил посетен от полицията.

Анди Удуърд, Крис Ънсуърт и Джейсън Дънфорд не пестят почти нищо в разказите си пред Би Би Си. Бившият им треньор е работил в "Манчестър Сити", който тези дни обяви, че започва вътрешно разследване, както за прегрешения със стара дата, така и за по-скорошни - ако има такива. След "Сити" Бънел се мести в "Крю Алекзандра", като отвежда със себе си Удуърд. 43-годишният сега Анди е бил на 12 тогава.

Джейсън Дънфорд, Стив Уолтърс, Крис Ънсуърт и Анди Удуърд (от ляво на дясно). Снимка Би Би Си

Ънсуърт пък трудно живее с мисълта, че не е споделил на родителите си, вече покойници. Той не е искал да ги тревожи дори след края на кариерата си - за да не се обвиняват, че са го оставили при този треньор, че не са забелязали нещо в поведението му в онези времена.

Дънфорд е спял в дома на Бънел. Заедно с още няколко момчета. Той е опитвал да се съпротивлява. И е оставян извън състава, независимо от качествата си. Докато не си "вземе бележка".

Междувременно излизат имената и на други педофили - при това от устата на прочути на Острова футболисти. Като например Стив Уолтърс, който също има история с Бънел. Той още сънува кошмари и ходи на психоаналитик. Почти не може да спи.

Бивши национали на Англия също излязоха от анонимност и с имената си потвърдиха страшната тайна. Като например Дейвид Уайт, бивш футболист на "Манчестър Сити" и национал на Англия. Или пък Пол Стюърт, обличал екипите на "Сити", "Тотнъм", "Ливърпул" и на представителния тим на родината си.

Някои от тях посочват за педофил Джордж Ормънд, работил в академията на "Нюкасъл". Медии като в. "Дейли Мейл" разполагат с още едно име, но не го разкриват, тъй като нямат преки доказателства. Все още.

Този скандал тепърва ще се разплита. С омертата е свършено. И както се казва в подобни случаи, английският футбол никога вече няма да е същият.