Почти пет месеца, след като вторият мандат на генералната директорка на БНТ Вяра Анкова изтече, но парламентът ѝ гарантира поста до избора на наследник с нарочни промени в Закона за радиото и телевизията, конкурсът за неин наследник беше отложен. Отново.

Всички петима членове на СЕМ на заседание днес гласуваха "въздържал се" по точката в дневния си ред за старт на процедурата по избор на нов директор на обществената телевизия. Самата Анкова по закон няма право да се кандидатира отново.

На 18 октомври регулаторът прие нови правила за избора. На заседанието на СЕМ днес е станало ясно, че моментът сега не е подходящ, темата била обект на спекулации и трябвало да се изчака. А и декември е ваканционен месец и това можело да затрудни потенциалните кандидати за поста да си съберат нужните документи, за да участват в конкурса.

Неофициално се смяташе, че отлагането на конкурса през лятото и през есента е заради президентските избори. Те обаче минаха. Според шефа на медийната комисия в Народното събрание Славчо Атанасов конкурсът все пак трябваше да започне през есента, но и това не стана.