Първа инвестиционна банка е със запорирани банкови сметки за сумата от 44,133 млн. лв. Новината съобщи "Капитал".

Изданието написа, че обезпечителната мярка е допусната след определение на Върховния касационен съд в България в полза на Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA) на Румъния.

Накратко случаят е следния: преди години ПИБ издава банкови гаранции на българска фирма, която е трябвало да достави хранителни продукти на румънската агенция. Това обаче не се е случило - предполага се, че фирмата е взела милиони, не е доставила продуктите и румънската страна впоследствие претендира за банковите гаранции. С казуса се занимават прокуратурите в Румъния и България, както и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Клуб Z се опита да се свърже с частен съдебен изпълнител Уляна Димоларова, по чиято сметка ПИБ трябва да внесе дължимите суми, но тя е претърпяла операция наскоро и не е в състояние да говори в момента.

От Първа инвестиционна банка обаче изпратиха официална позиция по случая, с която косвено потвърдиха за наложения запор:

"Запознати сме с наложения запор по определение на ВКС, което води до странна правна ситуация.

Българският съд допуска изпълнение на румънски съдебен документ в България, въпреки че изпълнителното дело, образувано въз основа на същия документ в Румъния е прекратено и са отменени действията на румънските съдебни органи срещу банката. От друга страна по образувано по молба на банката дело срещу APIA още през 2014 г. вземанията на APIA от банката са запорирани и всички банки са уведомени. Всяко плащане в изпълнение по запорното съобщение в полза на APIA ще бъде в нарушение на обезпечителната заповед на българския съд.  

Юристи са ангажирани с казуса и ще продължат да работят по него, в това число по изясняване на конкретните правни аспекти по запорите."

От ПИБ държат обществеността да знае, че банката първа е подала сигнал до компетентните органи в лицето на ОЛАФ, Главната прокуратура в Румъния, ДАНС и Специализираната прокуратура в България относно обстоятелства, свързани с извършени от румънската земеделска агенция преводи.

Банката и нейни служители максимално съдействаха, като предоставиха информация и документи, с които разполагат. В резултат, румънската прокуратура повдигна обвинения на високопоставени служители в APIA, уточняват от ПИБ.

Събитията, които доведоха до този резултат, са се случили основно през 2012 г. Тогава румънската земеделска агенция е сключила договор за доставка на хранителни продукти със софийската фирма "Ви Ем корпорейшън", собственост на Валери Петров. Същият е беден човек, с изключително скромни финансови възможности, ако се съди от репортажите на разследващия сайт "Биволъ", направени в последните години. По обяснение на Петров той е подставено лице в сделките, а "Ви Ем корпорейшън" се явява фирма-бушон.

Общата сума на договора е за над 25 млн. евро. Отнася се за доставка на олио, ечемик и др. Една от версиите е, че румънската агенция е превела парите предварително, а организаторите на схемата не са доставили продуктите и са "изчезнали" със сумите. Като един от "мозъците" на операцията се спряга Иван Танев с прякор Универсалния. Той е син на Георги Танев, земеделски министър в правителството на Любен Беров. От няколко години Иван Танев живее в Дубай, коментират неофициално запознати със случая.