Българският национален отбор по волейбол за мъже стартира тазгодишното си участие в Световната лига с четири домакински загуби от отборите на САЩ и Сърбия и изгуби всякакви шансове за класиране на финалите. В резултат на незадоволителното представяне, щабът на „трикольорите” е предприел някои промени в състава.

От федерацията по волейбол съобщиха, че трима от основните играчи ще пропуснат гостуванията на България в най-комерсиалния турнир във волейбола. Това са разпределителят Георги Братоев, посрещачът Валентин Братоев и централният блокировач Николай Николов.

Щабът на националите е преценил да остави Георги Братоев в София, тъй като не се намира в оптимална физическа форма. Очаква се той да бъде на линия за домакинствата с Русия на 5 и 6 юли. Брат му Валентин Братоев пък е помолил треньора Камило Плачи и мениджъра на отбора Владимир Николов да пропусне пътуването по семейни причини. Ники Николов  страда от контузия, която изисква време за възстановяване. Той игра със сериозни  болки  в коленете по време на мачовете със Сърбия.

Останалите момчета от отбора заминават утре в 12,35 ч за Русия и ще се върнат на 30 юни. Двубоите със "Сборная" са на 14 и 15 юни в Сургут, а след това „трикольорите” отпътуват за САЩ, като мачовете са на 20-и и 21-и. Последните двубои са на 27 и 29 юни в Нови Сад и Ниш срещу Сърбия.

Волейболистите, които остават в София, ще се готвят под ръководството на помощник-треньора Найден Найденов. Това означава, че Камило Плачи ще води групата при гостуванията от Лигата. Информацията идва на фона на появилите се по-рано днес слухове, че времето на италианеца като селекционер на България изтича и дори е вероятно той да не замине на 3-седмичното турне в Русия, САЩ и Сърбия, а вместо него отборът да бъде ръководен от помощника му Найденов. Появиха се дори варианти за заместник на Плачи, като двете най-спрягани имена са тези на Пламен Константинов и  Мартин Стоев.

По време на пресконференцията, след загубата на България от Сърбия, мениджърът на отбора Владимир Николов обаче категорично отрече появилите се спекулации за смяна на треньора. Вицепрезидентът на родната федерация Любо Ганев отрече въпросът да стои на дневен ред, а самият Плачи заяви, че няма информация, някой да му е искал оставката.