77-ината жители на испанското селце Сересалес дел Кондадо научиха в петък, че всеки от тях ще получи по 2 милиона евро, съобщи пресата в страната.

Естествено, новината се оказа партенка. Местните жители я посрещнаха скептично и знаеха, че опровержението е въпрос на часове. Както и стана.

Сересалес дел Кондадо в северната провинция Леон е родното място на милиардера Антонино Фернандес. През 1949 г. той се преселва в Мексико, където превръща пивоварните от веригата "Групо Модело" в едни от водещите в света. Тя произвежда "Корона" - най-популярната вносна бира не само в Испания, но и в САЩ.

През август Фернандес почина на 98-годишна възраст в Мексико. Той нямаше деца.

Приживе биреният магнат похарчил милиони евро за родното си село, като оправил пътищата му и реставрирал средновековната църква.

На 25 ноември някои медии в Испания съобщиха, че Фернандес е завещал по 2 милиона евро от огромното си състояние на всеки жител на Сересалес дел Кондадо. Новината бе подхваната и мигновено разпространена от британските жълти вестници. На въдицата обаче се хвана и в. "Дейли телеграф", който публикува информацията за ощастливените с милионите селяни, но после я премахна от сайта си.

Село Сересалес дел Кондадо бе възродено благодарение на парите на бирения магнат.

"Той остави пари на семейството си, но не е оставил нищо за хората в селото", съобщиха часове по-късно от фондация "Сересалес Антонино и Синия". Тя е основана от милиардера и съпругата му Синия, за която той бе женен повече от 60 години.

Според говорител на фондацията партенката тръгнала още през август от статия в регионалния испански вестник "Диарио де Леон". Изданието съобщило, че Фернандес завещал 200 милиона евро на своите роднини. Вероятно от това журналистите си направили твърде свободния извод, че част от парите ще отидат и за съселяните на покойния богаташ.

Самите местни жители не се сърдят на своя именит съселянин, пише в. "Гардиън". Те са изключително благодарни за това, което Антонино Фернандес е сторил приживе за родното си място. Благодарение на дейността му бил повишен жизненият стандарт на местните хора и във всички домове тече чиста питейна вода.

В момента в Сересалес дел Кондадо живеят само две деца. А през зимата там остават само 30 души.

А в единствения бар в селото, съвсем естествено, се продава бира само от марките на "Групо Модело" - "Корона", "Модело" и "Пасифико". Другояче не може и да бъде.