Интернет започна да става централната медия и метод за комуникация, което води до сериозни загуби за държавата - вместо да се ползват услуги, които досега са били облагани с данък, потребителят ползва изключително свободната световна мрежа.

Решението? Направи нов закон!

В няколко американски щата вече има данък, който увеличава таксата на стрийминг услуги като Netflix, Hulu, Spotify и други, разказва Heavy.com. 

Съвсем наскоро в Пасадина, Калифорния данъкът върху стрийминга бе вдигнат до 9,4%. Той важи за 40 града в щата, информира CBS News. Цената за нетфликс слага от 9 на почти 10 долара. Дори някои от местните управляващи заявяват, че са учудени от новия данък, който идва от друг, одобрен през 2008 г от местните, според който мобилните телефони се таксуват като наземните линии. Според градския съветник на Пасадина Тайрън Хемптън това компенсира загубите от все по-малкото потребители на кабелна телевизия. Според други обаче данъкът е незаконен, защото не може интернет услугите да се отчитат като комунални услуги.

Важно е да се отбележи, че решението се взима на ниво община.

В Чикаго данъкът е 9%, като в момента 6-има жители на окръг Куук съдят общината, с тезата, че данъкът е вреден и освен това не е одобре от градския съвет. В града има и т.нар. "облачен" данък, който се отнася за услугите за "облачен" хостинг.

В Пенсилвания данъкът е по-нисък - 6%, но включва не само стрийминга, а и дигиталните сваляния, независимо какви са - музика, филми, програми. Това ще донесе допълнителни 47$ милиарда на щата тази година