"Ако си сложа ръката на сърцето, Фидел Кастро е 50 на сто положителна и 50 на сто отрицателна личност."

Това заяви специално за Клуб Z Алфредо Торес - кубински танцьор, хореограф и преподавател по латино танци. Той е доста известен в България, където живее и работи от 2001 г. Женен е за наша сънародничка. Семейството има 4 деца.

"Влошеното здраве на Кастро вече не бе тайна на никого. Всъщност от 15 години се знаеше, че той е тежко болен. Няма безсмъртни хора, всяко живо човешко същество рано или късно умира, така че в този смисъл не се е случило нищо извънредно, като се има предвид и възрастта на Кастро", допълва си Торес.

Малко след идването си у нас той е бил обявен за емигрант от правителството в Куба. Причината е, че не се е завърнал в родината си веднага след изтичането на срока на изходната си виза. Освен това властите лишили тогава семейството му от полагащата се на Торес еднократна месечна порция пилешко бутче.

"От една страна, Фидел Кастро направи много положителни промени в Куба. Направи обучението и здравеопазването достъпни за всички. Направи много за спортистите. Самият аз бях спортист, за мене бяха полагани грижи", спомня си кубинецът.

Танцьорът си признава, че лично той не е бил репресиран. Но майка му и брат му са пострадали. Прегрешението на цялото семейство пред режима е, че са членове на сектата "Свидетели на Йехова". Тя е забранена в Куба. Заради религиозна дейност братът на Алфредо Торес е лежал в затвора. Майка му пък е била принудена да емигрира в САЩ.

"Факт е, че свободата, демокрацията и човешкитге права не са на голямо уважение в Куба. Има дисиденти, които са хвърлени в затвора, те трябва да бъдат освободени", отбелязва Торес.

Той обаче смята, че не смъртта на Фидел Кастро ще промени Куба:

"Единствен може да промени страната кубинският народ. Аз смятам, че той вече е узрял за демократичните промени."