"Парите са в онзи гьол, в който ние с вас сме шараните. А Бойко Борисов е героят, слугувайки на американците.

Въпросът сега е да не станат още повече парите (които ще плащаме, б.р.). Има мораториум върху проекта „Белене“. Ако този мораториум не бъде отменен, ние ще харчим още повече пари. 

А в момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска."

Това каза Румен Овчаров тази сутрин в студиото на Нова тв по въпроса за Втора атомна, по който вече е и обвиняем. Той обаче отказа да обяви инвеститора - това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него обаче нарочно никой във властта и министерството "не си мърда пръста".

"Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата", разкри още бившият енергиен министър.

Той окачестви прокурорските обвинения, които му бяха повдигнати за колосалните близо 200 млн. евро, като "изсмукани от пръстите".

"Самото обвинение е абсурдно - не може министърът да контролира неща, които по търговския закон му е забранено да прави! Той не контролира търговската дейност на дружествата - отбеляза Овчаров, като обяви, че в прокуратурата много добре знаят това. - Затова са се опитали да префасонират търговския договор като "дългосрочно сътрудничество". Но пък при дългосрочно сътрудничество няма да има такава щета - разсмя се той.

Не може министърът да дава разрешение за нещо, което не  му е искано. И да дава разрешениея по нещо, за което има три решения на Министерския съвет."

Той обаче смятна, че обвиненията за занижен контрол срещу него може да доведат и до нещо хубаво - и директно препрати към министъра на ГЕРБ Делян Добрев (който също се сдоби с обвинителен акт, б.р.).

"С постановлението на Министерския съвет, с което се спира "Белене" – с първа точка се отменят 3 стари решения на МС.

Втора точка гласи министрът да проведе разговори с "Атомстройекспорт". Такива разговори не са проведени! И резултатът от непровеждането на тези разговори  е едногодишно забавяне на спирането на прозвеждането на оборудването.

Министрите и Министерският съвет си имат един началник – премиерът", отговори той и на въпроса кой трябва да понесе вината. 

Овчаров пак повтори твърдението си, че прокуратурата действа срещу него под политически натиск:

"Какво не ви е ясно за политическия натиск? Предстояха избори през ноември. През юли става ясно, че трябва да се платят 620 млн. евро - колкото и да се крие правителството на Борисов – както обикновено. Както за всичко - както Цветанов се опита да каже, че лагерът в Харманли е правен по времето на Орешарски, пък се оказа, че е по негово време...

Затова и се случиха тези случки и с директорите на НЕК, и с Петър Димитров (Любомир Велков и на Мардик Папазян, както и наследникът му на поста също са обвиняеми, б.р.), и с мен. И накрая с Делян Добрев."

Овчаров разкри още, че въпреки твърденията на ГЕРБ още е в УС на "Лукойл Нефтохим", защото трябва да бъде свикано общо събрание, а това не е станало. "Държавата не свиква общите събрания", каза още той.