Специализираният съд остави за постоянно в ареста Бахир Ярануал, след като запали българския национален флаг по време на безредиците в бежанския център в Харманли. В съдебната зала стана ясно, че има свидетелски показания на полицаи, че именно Бахир е свалил знамето, развял го е, а после го е хвърлил в огъня, предаде бТВ.

Служител на центъра е разказал и за други деяния, свързани с Ярунал отпреди безредиците от 24 ноември т.г., като освен това е посочил именно него като организатор на безредиците.

Пред съда обвиняемият заяви, че свалил знамето, за да го пази и след това да го даде на полицаите.

„Някой ми го дръпна от ръката обаче и го хвърли в огъня, не видях кой беше”, заяви той.

Адвокатът на Бахир поиска по-лека мярка за неотклонение. Съдът обаче прие тезата на прокуратурата - че има опасност той да се укрие. В залата стана ясно, че целта на афганистанеца е да стигне до Франция.

Янурал е в България от октомври и може да остане в страната ни до януари. Афганистанецът имаше назначен преводач.

Той бе докаран в София в петък, тъй като обвинетнието му е квалифицирано като престъпление против Републиката, по Глава първа от НК. Член 108, ал. 2 предвижда наказание "лишаване от свобода" до 2 години или глоба, и хулиганство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, каза по-рано пред БНР Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Хасковска патрулка докара Янурал в софия в петък.

Районна прокуратура - Харманли повдига обвинение и на 18 други чужди граждани за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Според "Дарик" те са трима непълнолетни афганистанци и 15 навършили пълнолетие 

На 24 ноември 2016 г. в Регистрационно-приемателния център в гр. Харманли са възникнали безредици, грубо нарушаващи обществения ред, при които са пострадали 24 служители на МВР, повредено и унищожено е било имущество на Държавната агенция на бежанците. Незабавно е започнало разследване, което се ръководи от районния прокурор на гр. Харманли, съобщиха от обвинението.

Всичките обвиняеми са с прокурорско задържане до 72 часа.

Харманли, 25 ноември, 2016 г.

Отделно от това Районна прокуратура гр. Харманли е образувала досъдебно производство срещу полицейски служители за причиняване на телесни повреди на двама чужди граждани.

Установява се самоличността на служителите на МВР, причинили телесните повреди на двете лица. Говорителят на прокуратурата уточни, че в момента няма повдигнато обвинение срещу полицейски служител:

Именно за тези действия, за които получаваме информация и от социалните мрежи, се води разследване, но към този момента нямаме повдигнато обвинение на конкретен полицейски служител. Всички тези обстоятелства ще бъдат установени, ще се разпитват свидетели, ще се изискат, ако са налични такива, разбира се, данни от други граждани, които са заснели с телефоните си събитията. Ще поискаме, разбира се, съдействието и на телевизиите, които имат репортажи във връзка с тези безредици, каза тя пред националното радио.

Румяна Арнаудова допълни, че в прокуратурата все още не постъпила информацията от разследването на ДАНС за лице от лагера в Харманли, свързано с радикална ислямистка групировка.

 

Тя каза още, че няма никакви данни хората, работещи в лагера, да имат вина за размириците:

ямаме информация за действия и бездействия на длъжностни лица, които да са провокирали или да са подпомогнали възникването на тези безредици."

Говорителят на държавното обвинение посочи още, че засега се потвърждава версията, че основната причина за недоволството в лагера е желанието на някои мигранти да напуснат България и да отпътуват към Сърбия и Западна Европа:

"Това беше първоначалната информация. Тя на този етап се потвърждава..... Категорично лицата (мигрантите, участвали в размириците - бел. ред.) не желаят да останат на територията на центъра. Намерението и желанието им е да отпътуват към Западна Европа и основно оплакванията са им за недобри условия на живот."