Президентът Росен Плевнелиев налага вето на разпоредби от закона за МВР, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според президента в мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка, относно необходимите средства за 2014 г. за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Той смята, че приетите разпоредби могат да останат пожелателни, ако не са финансово обезпечени. 

Приетият закон предвижда при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Липсва обаче разписана дефиниция на понятието „контролирана среда”, кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им. Според президента липсата на яснота, относно този метод, крие рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите. Конституцията предвижда, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи. 

Президентът е против разпоредбите, с които се създават предпоставки за нарушаване на конституционно защитеното право на достъп до обществена информация.  Според новите разпоредби при отказ за предоставяне на информация се посочва само правното, но не и фактическото основание. Въвежда се и възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация. В своята практика обаче Върховния административен съд (ВАС) приема, че не бива да се допуска мълчалив отказ за предоставяне на информация от органите на власт и техните администрации.

Държавният глава връща и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Според Плевнелиев по този начин президентът ще бъде лишен от механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури на висшата професионална длъжност. 

Като мярка за подобряване на противодействието на битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник. Президентът определя приетото законодателно решение като бланкетно, с липса на визия как и какви конкретни функции ще изпълняват извънщатните сътрудници. 

Държавният глава смята още, че следва да бъде запазено конкурсното начало за заемане на по-висока длъжност в системата на МВР, а дейността на синдикалните организации в МВР не трябва да бъде ограничавана.

Според президента в закона не е изразено ясно и еднозначно виждането на мнозинството по отношение на практиките за получаване на дарения в МВР.